Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Цените на петрола отново показват низходящ тренд след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ забраняват пътуванията към страната на хора от Европа. Спад бележат и борсовите пазари и търгуваните акции. Освен забраната на Тръмп влияние оказва и обявената от Световната здравна организация световна пандемия от коронавирус.

След като в понеделник цените на течното злато се сринаха с рекордните за последните 30 години 30% в дневната търговия и последвалата лека стабилизация, днес световният бенчмарк "Брент" се търгува с понижение от близо 5% и струва около 34 долара за барел. Американският лек петрол пък падна с допълнителни 4,3%. В сравнителната таблица с цените от януари това е практически спад с близо 50%. 

Край на тренда не се очаква, имайки предвид, че Саудитска Арабия обяви допълнтилно помпане на добива до 13 млн. барела на ден. Същото се очаква да напрят и други страни в Залива, начело с Обединените арабски емирства. Повече изпомпва и държавната руска компания "Роснефт".

 
Увеличава се желанието на големи азиатски държави да купуват допълнтиелни количества от саудитския петрол, който продължава да заграбва пазарни дялове, предлагайки се с големи отстъпки. Търговците пък увеличават запасите си в опит да си гарантират големи количества на евтината цена. 

На решението на Тръмп реагираха и борсовите пазари, като почти всички големи индекси бележат съществени спадове. 

Лондонския FTSE падна с 6,5 пункта, френският САС 40 потъна с 6,6. Франкфуртският DAX премина под границата от 10 000 пункта за първи път от средата на 2016 г. 

В червено светят и борсите в Милано, Мадрид, Цюрих, Виена, Москва. Същото е положението в Близкия изток, където заливните борсите в заливните държави не могат да наваксат изоставането от понеделник. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.