Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"В момента рафинериите работят с петрол, който е произведен през ноември. Той е докаран от рафинериите при търговците през януари и февруари. Тогава петролът е струвал 55-60 долара за барел."

Това е обяснението на въпроса защо въпреки шоковото намаление на цената на суровия петрол на световните борси българските бензиностанции продължават да продават бензин и дизел на старите цени. То дойде днес от Живодар Терзиев - председател на управителния съвет на Българската петролна и газова асоциация.

Припомняме, че в понеделник сутринта пазарът на суров петрол се срина и цените паднаха с цели 30% в дневната търговия. Причината - новата ценова война между Саудтиска Арабия и Русия. Рияд реши да увеличи добива и да обяви големи отстъпки заради решението на Русия да се откаже от договорката в рамките на ОПЕК+ за съкращаване на производството.

Терзиев обясни днес, че евтиният петрол днес е фючърс, който ще бъде доставен на рафинериите през май и оттам ще започне да се разпространява по бензиностанциите. Така че реално сериозно намаление може да се очаква тогава, и то само ако ситуацията продължи да се развива като в момента. 

Въпреки всичко Терзиев призна с "половин уста", че наистина има разминаване в бързината на промяна на цената, когато се налага увеличение за крайните потребители и когато се налага намаление. Първоначално той обясни, че "съществува психологическа и маркетингова забележка от пазара, че понижението е по-бавно, отколкото повишенията".

След като обаче водещият Антон Хекимян повтори въпроса, Терзиев заяви: 

"Да, възможно е понижението да е по-бавно, отколкото повишението. Но това е просто застраховане на риска. Никой не иска да загуби от пазара, но повечето търговци искат да се възползват от него. Въпреки това през 2019 г. цените бяха стабилни, имаше няколко възможности за повишение, но ние не го направихме."

Той обясни, че и в момента се наблюдава някакво намаление на цените за крайните потребители, но то е в размер на 2-3 стотинки. Все пак цени около 2 лв. на литър се очаквали в края на март, но ако в тези броим и включените от търговците специални отстъпки, бонуси, смарт карти и търговски игри.

Преоценяването на вече закупените наличности пък водело до загуби от няколко милиона за българския бизнес. В световен мащаб щетите са за няколко милиарда. 

Коментари

Stas Torv's picture
Stas Torv
EDS

Нека позная, май месец обаче,

Нека позная, май месец обаче, ще има традиционно поскъпване заради повишеното търсене през летния период и воала цената ще си е същата! Гарантирано от ГЕРБ.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

АМА ПРЕДИ ГОДИНА

когато барела бе 68 долара, бензина бе под ДВА лева за литър!!! Тъй, че туй 50-60 долара е по-скоро за ланския сняг оправдание.. Сега при 50 долара за барел - над 2,25 лева за литър имахме.. При 30% спад от 50 долара - пет, а някъде чак 10 стотинки пада бензина.. С алабалистика, стъкмистика и прочее бляботения.. Бюджета на държавата е заложен с акциз и ДДС при 2,25 лева за литър.. Акциза и ДДС-то са над 50% от цената на колонката.. А нещо за актуализация на бюджета за коронавируса, спада на нефта да сте чули досега? Щото иначе УЖ управляващите ни много са грижат за пълненето на бюджета.. И опростяване на милиарди вземания към бюджета на нашичките хора и УЖ правилни бизнесмени..

Приказки....

от шипковия храст! На тази територия е така!
 's picture

Бобо

Лукойл в България

Интересно когато петрола поскъпва , тутакси поскъпват и горивата в България , а когато поевтинява се почват всякъкви оправдания , в общи линии Ганю трябва де бъде издоен ....
i l's picture
i l
ivanll

Следващата новина е че тази

Следващата новина е че тази година май месец ще бъде прескочен.
Франк Лойд Райт's picture
Франк Лойд Райт
Франк Лойд Райт

Факт:

Днес цените на горивата в Белгия са по-ниски от тези в България... Да ви е честито управлението на Тиквеника и приятелите му...
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Безобразни долни лъжи!

През май ще се хванат на босия цървулите. В момента цената на бензина в Канада е около 0,95 $, т.е. около 1, 20 лв. но в Канада има държава, а в България НЕ! В Канада има и правителство, а в България то е мафия, която управлява заедно с мафията на горивата и единствената им цел е да грабят гражданите, колкото могат. Те крият от народа начина на ценообразуване на бензина. Навсякъде по света е известно, че държавните такси върху бензина са около 60-70% от стойността му - т.е. ако цената му е 2 лв. държавата прибира около 1,40 лв. от литър и тя е заложила тези приходи в бюджета си. Ако цената на петрола спадне петролният бизнес ще загуби, но държавата ще загуби 2 пъти повече от него. Затова правителството на Гойко Мисиркин, което трябва да е коректив на спекулациите с цената на петролния бизнес, си затваря очите и в съдружие предпочита да продължава да съдира гражданите. Никъде, никой по света не продава бензина по цени от миналото и това, което се обяснява в България е огромна лъжа! Тя е лесно обяснима. Теоретично, ако една компания закупи сега цялото количество бензин, което ще продава за една година, цяла година ли ще го продава на тази ниска цена? Естествено НЕ и няма такъв случай по света! Защо тогава българският народ търпи да го лъжат и обират така нагло и елементарно? Аз не зная, но е отвратително!
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Току що гледах запис от

Току що гледах запис от среднощното заседание на правителството. Към края му Гойко Мисиркин - разгневен, но справедлив "народен закрилник", попита някой си защо сега не се намаляват цените на някои продукти като хляба след като цените на горивата спадат? А онзи плазмодий нещо измрънка вместо да му отговори, като мъж и достоен човек: – Лъжеш Мисиркин за да се харесаш. Навсякъде по света цените са спаднали, но в държавата, която ти съдираш от крадене цените не са мръднали и ние производителите няма как да намалим цените.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.