До 70% от населението може да се зарази с новия коронавирус, предупредиха днес германски здравни експерти и канцлерката Ангела Меркел. Меркел даде първата си обширна пресконференция за коронавируса, досега  по темата се изказваха само министърът на здравеопазването и специалистите.

До пресконефернцията се стигна, след като снощи от заседание на християндемократите изтече информация, че тя е посочила, че епидемията ще засегне до 70 на сто от германците. Този процент вече бе посочен неколкократно от специалисти от института „Роберт Кох“, както и от главният вирусолог на клиниката „Шарите“ в Берлин Кристиян Дростен, който е един от създателите на теста за коронавирус и бе в екипа, разработвала лекарство срещу SARS.

80% от заболелите ще прекарат вируса леко или дори, без да разберат. Въпросът е останалите 20% да могат да бъдат поети от здравните системи в Европа. Единственият начин това да стане възможно е болестта да се забави възможно най-дълго и да няма струпване на критично болни. Вирусът няма да изчезне, но когато две трети от населението го е преболедувало, ще се създаде поне временен общ имунитет. Също така, печелейки време с ограничаване на заразата, всяка държава дава шанс на учените да напреднат с разработката на лекарства и ваксина.

Меркел откри пресконференцията с подобна сводка какво е обсъдено във видеоконференция с шефката на ЕЦБ Кристин Лагард и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Темите са били четири.

„Вирусът е в Европа. Мащабите на политическите ни действия се определят от това, което ни казват учените и специалистите“, посочи канцлерката.

Докато няма терапия и ваксина за новия вирус, трябва да изхождаме от това, че 40 до 60 процента населението ще се зарази. Застрашени от тежко прекарване на болестта са възрастните хора и хората с придружаващи заболявания, припомни тя.

Съветите, които ни дават специалистите, са еднакви, но не губят значението си. Икономическият живот трябва да бъде поддържан, без да се превръща в опасност, каза още Меркел. Затова и има мероприятия като футболните първенства, например, които напълно правилно се отказаха от публика. Както и всички мероприятия с над 1000 зрители.

„Европейските държави са засегнати в различна степен от коронавируса. Ние пожелаваме на италианското правителство и на всички, които се борят с кризата, от сърце всичко най-добро. Искам и да уточня, че се опитваме да постигнем равновесие, което да не застраши нито една здравна система в Европа, що се отнася до нашия експорт на лекарства и защитни материали“, посочи още канцлерката.

Тя обясни, че Германия не е забранила износа на лекарства и медицински материали, а всяка фирма вече трябва първо да съгласува износа си с властите, за да има сигурност, че лекарствата попадат в правилните ръце и ресурсите ще се разпределят разумно.

Икономическият проблем, създаден от кризата, също е бил тема на разговора с Лагард и Фон дер Лайен. 3%-дефицитна бариера ще бъда напасната за тази ситуация, посочи тя.

След нея думата взе министърът на здравеопазването Йенс Шпан.

„Колкото по-бавно се разпространява вирусът, толкова по-добре ще е подготвена здравната ни система да го посрещне“, каза той.

И посочи, че симптомите на заболяването не са нещо ново, но протичането на болестта е все още непознато. Германия разполага обаче с 28 000 места в интензивни отделения, което я прави сравнително добре подготвена. Въпреки това капацитетите не са безгранични, още повече, че тези 28000 болнични места не са празни, а се ползват от хора и с други заболявания.

Накрая думата взе и директорът на института „Роберт Кох“ Лотар Вилер. Той потвърди, че се изхожда от това, че 70 на сто от населението ще прекара вируса, но с ранното си тестване Германия е успяла да избегне на този етап сценарий като тоз ив Италия. Според него и неоткритите случаи на коронавирус в страната също не са много. „Но трябва да се подготвим, че тези числа ще се увеличават. Има страни, засегнати по-рано от епидемията, които вече са в пика й, а Германия е още в началото“, посочи той.

Всичко е въпрос на организация и координация. Нашият институт е в постоянен контакт с всички медицински институти в Европа, също така и с университетските клиники в страната и препоръките непрекъснато се напасват. Вирусът ще остане в Германия месеци и дори години, но колкото по-дълго се развива болестта, толкова по-добре – това означава, че ще имаме повече време за разработване на лекарства и тежко заболелите няма да се струпат наведнъж, уточни той.

На въпроси от журналистите Меркел заяви, че не смята затварянето на граници за необходима мярка, стига хората, които се връщат от кризисни региони да са съвестни и да се изолират за две седмици, а при симптоми да звънят на лекаря си. Що се отнася до парите от ЕС за борба с епидемията тя смята, че условията за получаването им са достатъчно гъвкави и се надява страните да ги инвестират в медицинските си системи.