Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германия прие пакет с икономически мерки, които да подпомогнат бизнеса в задаващата се криза заради спряло производство и карантина. Властите обявиха, че ще инвестират нови 12,4 млрд. евро в страната в периода между 2021 г. и 2024 г.

Преговорите за пакета продължиха над 7 часа и резултатът от тях е 14-страничен инвестиционен план.

Основната мярка е въвеждането на съкратеното работно време, което гарантира работното място на служителите дори и при спряло производство, но част от заплатата им се поема от социалните служби. Другата мярка са инвестициите в следващите години.

„Нито една компания в Германия не трябва да банкрутира и нито едно работно място не трябва да бъде загубено заради коронавируса“, посочват от коалицията в съвместно изявление след срещата.

Планът обаче бе разкритикуван от всички медии и специалисти като недостатъчен и оставящ на произвола дребния и средния бизнес. Коалицията не можа да се договори за други мерки за подкрепа като ускорено премахване на т. нар. данък солидарност, който финансира процеса по обединението на Западна и Източна Германия, нито за увеличаване на средствата за държавни заеми или гаранциите при недостиг на пари в компании, засегнати от проблеми в търсенето и доставките.

Германските компании са намалили разходите си за трето тримесечие в края на 2019 г., оставяйки икономиката изложена на рискове от хаоса във веригите на доставки, причинени от епидемията. Брутният вътрешен продукт стагнира през четвъртото тримесечие, с което забавя годишният темп на растеж до 0,3%.

И макар че Германия разполага с най-голям бюджетен излишък, правителството на Меркел продължава да устоява на натиска от Европейската централна банка и други институции за развързване на кесиите с програми за стимули, които да подпомогнат икономиката в региона.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.