Учени са се скупчили около лабороторен съд и с нетърпение очакват да видят дали експериментална ваксина срещу новия коронавирус ще е ефикасна, съобщи Асошиейтед прес.

След неколкоседмични спешни изследвания в Националните здравни институти на САЩ, дойде време за ключов тест. Ако ваксината усили имунния отговор, взетите от имунизирани мишки проби кръв в лабораторния съд ще променят цвета си. Минути по-късно те се оцветиха в синьо. "В подобни моменти всички се скупчват наоколо - каза Кизмекия Корбет от американските Национални здравни институти. 

"Беше впечатляващо, когато екипът оповести, че резултатите са положителни."

Десетки изследователски екипи в целия свят участват в своеобразна надпревара за създаване на ваксина срещу Sars-Cov-2, чието разпространение продължава да нараства. Те са си поставили за цел с помощта на нови технологии да създадат различни видове ваксини, чрез които ваксинацията ще е не само по-бърза, но и по-ефикасна. Някои учени дори са си поставили за цел да създадат ваксини с временен ефект, които ще съхранят здравето на хората за месец-два, преди да бъдат разработени други с по-продължителен ефект.

"Докато ваксините не бъдат тествани върху хора, нямаме никаква представа какъв ще е имунният отговор", предупреди експертката по ваксините Джудит О'Донъл от Презвитерианския медицински център към университета на Пенсилвания.

БТА