Общо 4 са потвърдените случаи на заразени с коронавирус у нас. Това съобщи след заседанието на Националния щаб за коронавируса проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести.

От 24 изследвани проби в Плевен има вече сигурен положителен резултат за 27-годишния мъж, който вчера бе под съмнение.

Има и втора положителна проба на мъж на 61 години в града, който има и белодробно заболяване в нетежка форма. Коронавирусът е особено опасен именно за хора с дихателни проблеми.

В Габрово вече има втори случай - на жена от медицинския персонал в болницата. Вчера бе съобщено за друга 75-годишна жена. В града са тествани общо 46 души.

Болниците в двата града са приведени в карантинен режим на работа - няма да изписват и приемат нови пациенти, обясни д-р Кантарджиев. 

"Нулевият пациент все още не е открит, продължава да се издирва. Предизвикателство е неговото откриване, но всички лица контактували със заразени пациенти, ще бъдат издирени и поставени под карантина", увери д-р Венцислав Мутафчийски, председател на Оперативния щаб за борба с коронавируса.

Той заяви, че добрата новина е, че няма паника в персонала в болниците. Обяви и световните данни - над 106 000 заразени, 3600 смъртни случаи, 60 000 възстановени от болестта. 

Междувременно премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседания на Министерския съвет. На заседанието ще бъдат обсъдени допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса у нас. Вицепремиерът Каракачанов обаче е в Плевен заради случаите там.