Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

3400 случая на заразени с коронавирус са установени до този момент в ЕС, заяви днес директорът на Дирекция „Обществено здраве“ в Еврокомисията Джон Райън.

Той огласи данните пред Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европарламента.

По видеоконферентна връзка от Стокхолм се включи и Андреа Амон – директор на базирания там Европейски център за превенция и контрол на заболяванията. Според нея починалите в Европа са 112.

Има драстично увеличение на случаите в ЕС само в рамките на 20 дни, изтъкна Джон Райън.

„Министрите на здравеопазването се събраха за първи път на 13 февруари, за да обсъдят разпространението на вируса, както и да координират подготовката и отговора. На този етап имаше 44 случая в ЕС и Великобритания. Днес, три седмици по-късно, случаите вече са 3400 в ЕС, Великобритания, Монако, Сан Марино и Швейцария“, изтъкна той.

Най-много случаи в ЕС са регистрирани в Италия – 2500.

Вирусът е разпространен в 70 страни по света, като засега най-засегнати са Китай, Южна Корея и Иран

„Според последната оценка на риска на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията рискът от разпространение в ЕС бе променен от умерен на висок, като се базираме на вероятността от пренос и влиянието на болестта. Макар положението категорично да не е едно и също в различните страни, като цяло ЕС остава във фаза „сдържане“ и усилията ни все още са насочени към овладяване на разпространението“, допълни Джон Райън.

Като мерки, които биха могли да бъдат предприети, експертът посъветва да се преценяват условията за провеждане на обществени прояви, за затварянето на училища, да се осигурят защитни средства в най-засегнатите места, както и набирането на допълнителен персонал като пенсионирани здравни работници и студенти по медицина.

95 000 случая по целия свят,. Починали са над 3300 души

Случаите по света надхвърлят 95 000, а починалите са над 3 300, съобщи директорът Андреа Амон.

„През последната седмица виждаме повече случаи извън Китай, отколкото оттам“, изтъкна тя.

Колкото до Италия, фактът, че на 21 февруари там е било съобщено само за 4 случая, а в рамките на две седмици те са надхвърлили 3000, това само показва потенциала на разпространение на този вирус.

През последните две седмици броят на заболелите е нараснал също така във Франция, Германия и Испания. Има и разлика между страните членки - от такива, в които още няма установен такъв вирус, до държави с широко разпространение на заразата, изтъкна директорката на Европейския център. Институцията наблюдава много внимателно развоя на ситуацията и прави оценка на риска всяка седмица.

Утре в Брюксел ще има извънреден Съвет „Здравеопазване“. От българска страна ще участва министър Кирил Ананиев.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.