Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бюджетните правила на ЕС биха могли да бъдат приспособени, за да отразят извънредните разходи, направени от страните заради епидемията от коронавируса. Това заяви днес председателят на Еврогрупата Мариу Сентену, цитиран от ДПА, предава БТА.

Въпросът е особено важен за Италия - силно задлъжняла членка на еврозоната с планиран по-висок бюджетен дефицит, която се бори с най-тежкото разпространение на заболяването COVID-19 в Европа.

Рамката на бюджетните ни правила осигурява гъвкавост в случай на "необичайни събития извън контрола на правителството", каза Сентену след телеконференция с министрите на финансите от еврозоната.

"От Европейската комисия зависи да приложи тези правила и да оцени молбите (за използването им - бел. ред.) от страните членки", посочи той.

Правилата на Пакта за стабилност и растеж включват клауза, позволяваща временно отклонение от обичайните изисквания, като същевременно се съхрани фискалната стабилност. Тази клауза може да бъде използвана до степента, в която е необходимо. 

Условието е да се докаже, че допълнителните разходи са свързани с необичайното събитие и единствено ако то има временен характер, допълни Сентену.

В разговора са участвали и министрите на страни извън еврозоната. По думите на Сентену страните от еврозоната ще координират отговора си на епидемията и са подготвени да предприемат по-нататъшни мерки. Това включва фискални мерки, където е подходящо, които може би ще са необходими в подкрепа на растежа.

Потвърждаваме възможността при извънредни условия да използваме мерки на данъчна гъвкавост и да допуснем временни отклонения от Пакта за стабилност и растеж, посочва Сентену в разпространеното изявление. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.