Меденият месец (а всъщност близо четири години) между феновете на ЦСКА-София и собственика на клуба Гриша Ганчев е приключил. Червените рози явно са увехнали. Това личи от реакциите на феновете на стадиона и в социалните мрежи.

Свидетели сме на първата по-сериозна криза по отношение на доверие и подкрепа към човека, обявен за спасител след умишления фалит на оригиналния ЦСКА.

"Господине, докога ще си играйкаме?"

Този въпрос личеше на транспарант, опънат в сектор Г на ст. "Българска армия", по време на мача ЦСКА-София - "Ботев" (Враца) за Купата снощи. "Червените" спечелиха много трудно с 2:1 - след обрат. Победният гол падна в последните минути, така бяха избегнати продължения и евентуално дузпи.

И това срещу отбор, основната цел на който е да запази мястото си в efbet Лига.

Глаголът "играйкаме" бе използван от самия Ганчев преди близо две години пред журналисти. Тогава оправданият преди два дни по няколко обвинения бизнесмен обрисува по този начин как клубът му и "Левски" ще продължат да се борят за 2-3-то място, докато първото е "запазено" за "Лудогорец".

Лоши резултати и изключително слаба и бездушна игра напоследък явно дойдоха в повече и за най-върлите подръжници на Ганчев.

В "Трибуна Сектор Г", една от най-големите фен страници на "червените" във фейсбук, излезе следното съобщение след мача с врачанския "Ботев":

"Днес организирана подкрепа нямаше. Срамът миналата събота и цялостните процеси в ръководенето на любимия клуб пораждат вече доста въпроси, задавани в миналото, а един от тях виждате и на оградата на Северната трибуна. Това е нашето мнение и измъчената победа срещу футболния колос от Враца не може да го промени."

 

Днес организирана подкрепа нямаше. Срамът миналата събота и цялостните процеси в ръководенето на любимия клуб пораждат...

Публикувахте от Трибуна Сектор Г в Вторник, 3 март 2020 г.

 

Признаци се забелязваха още от есента на миналата година, когато пролича, че ЦСКА-София няма шанс да се бори за титлата, единствената надежда остава купата, но процесите в клуба явно изнервят  "червените" привърженици. Сред тях са честа смяна на треньори, продажба на водещи футболисти и замяната им със средняци, бездушна и лишена от зрелище игра... Стадион "Българска армия" зее все по-празен, срещу "Ботев" дори привържениците в сектор "Г" бяха много малко. А доскоро поне там имаше монолитна маса.

Бентът на недоволството се отприщи след мача с "Царско село", загубен миналата събота с 1:2. Както гласи футболният фолклор, ЦСКА-София е победен и надигран от "спа комплекс".

Любопитно е, че Гриша Ганчев присъстваше на стадиона в Бистрица на този двубой. Не остана докрая, тръгна си през второто полувреме. Ганчев много радко посещава мачове на отбора си. За първи път от много време насам - пролетта на 2016 г., "червената" агитка скандираше познат обиден рефрен по адрес на премиера Бойко Борисов. Засипа своите - най-вече треньора Милош Крушчич, със снежни топки. И изкара глоба на клуба в размер на 37 500 лв. заради маймунски звуци срещу играч на "спа комплекса".

Това е на стадиона. Коренна промяна се наблюдава и в социалните мрежи. Влиятелни фенове, които доскоро бранеха с цената на всичко Ганчев, се обръщат срещу него. Това се наблюдава както на стените им, така и във фенски страници. Доскоро в тях се критикуваше всеки друг, но не и ловешкият бизнесмен.

Задават се въпроси. Например: защо ЦСКА се управлява като "Литекс", защо постоянно се сменят треньори, а процесът девалвира откъм имена, защо юношите на клуба се пращат "за обиграване", а се дава шанс на наемници със съмнителни качества, защо основни играчи се продават насред сезона, защо не личи ясна политика в перспектива в развитието на клуба, защо в кореспонденцията си с институции като ФИФА и УЕФА клубът се представя не като наследник на ЦСКА, а на "Литекс"... Докога ще е така?

Последният пример е с халфа Жанио Бикел, изтъргуван в Мейджър лигата на САЩ преди броени дни.

Гриша Ганчев влезе в ЦСКА от втори опит през 2015 г., след като години по-рано се отказа и изостави Христо Стоичков, ангажирал се да стане старши треньор. В първия сезон, макар и от В група, ЦСКА спечели купата на България. Последва трансформацията между "Литекс" и "Чавдар" (Етрополе), довела до формирането на ЦСКА-София и рестарта на Първа лига. Голяма част от феновете припознаха този клуб като техния ЦСКА, други се насочиха към ЦСКА 1948, а за трети ЦСКА просто престана да съществува или се чудят.

Откакто настъпиха промените през 1989 г., няма нито един друг управник, дошъл на "Българска армия" с такъв кредит на доверие като Гриша Ганчев. Любопитно е, че феновете на ЦСКА бяха твърдо против с клуба им да се правят преобразувания, да се вземат чужди лицензи и т.н., но "в една нощ" приеха това, което им предложи Ганчев. Тогава им се обещаваше светло бъдеще с титли, купи, завръщане в евротурнирите, възцаряване отново на армейския дух на "Българска армия" и т.н. и т. н. 

Пет години по-късно няма и наченки, че това ще се случи скоро.