Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Спомняте ли си колко катастрофични новини и сензации ни връхлетяха и отминаха за няма и две седмици? Валутният борд пада. Испания разследва Бойко Борисов, че изпрал милиони евро в къща на своя любовница в Барселона. Властта крие случаи на зараза с коронавирус у нас. Статистиката надписала растежа на БВП, Брюксел ще ни накаже. Сирийски бежанци ни връхлитат от Турция.

Случи ли се, потвърди ли се някоя от изброените “новини”? Не. И какво от това? Изкушавам се вместо коментар да цитирам пасаж от класическия труд на Жак Елюл “Пропаганда”:

“Съвременният човек не мисли за текущите проблеми; той ги чувства. Той реагира, но не ги разбира повече, отколкото е поел отговорност за тях. Той дори е по-неспособен да забележи каквато и да е несъвместимост между последователни факти; способността на човек да забравя е неограничена. Това е една от най-важните и най-полезни точки за пропагандиста, който може да бъде винаги сигурен, че определени пропагандна тема, изявление или събитие ще бъдат забравени за няколко седмици. Нещо повече, има спонтанна защитна реакция в индивида срещу излишъка от информация и – в степента, до която той се придържа (несъзнателно) към единството на собствената си личност – срещу непоследователностите. Най-добрата защита тук е да забравиш предходното събитие”. *

Та, фалшивите новини забравяме, но лошото чувство от тях остава. И то е почва за последващите внушения от говорещи глави в телевизора и в политиката: Да доходите растат, безработицата пада, Европа ни приема добре, но въпреки това всичко в България е много лошо – няма справедливост, няма свобода, управлява мафия, държавата се разпада, а Бойко "ке падне" - утре, вдругиден най-късно. И така пада вече 11-та година.

Пропаганда: Тя не постига моментални ефекти, а постепенно и методично създава трайни нагласи, в българския случай – отрицателни. Тя не разчита на разума, а на чувствата, не залага на логиката, а на ирационалността.

По-напред в книгата си Елюл пише, че пропагандата не минава през убежданията, а намира психологически механизми да заобиколи всичко, свързано с мисленето, и направо да предизвика действие.

Френският социолог посочва, че пропагандата трябва да бъде тотална - да използва всички налични средства за въздействие, да обгръща цялостно личността, да бъде непрекъсната и продължителна, да се обръща едновременно към индивида като част масата ("подчовек, който се мисли за супермен") и към масата като сбор от атомизирани индивиди ("самотната тълпа") , да бъде свързана с организация и да подготвя дълго и търпеливо почвата си ("предпропаганда" или "субпропаганда"). За целта тя трябва да създава условни рефлекси и митове, които да правят реакцията на обектите ѝ предвидими и управляеми при всяка нова информация. Както при кучето на Павлов: Бойко Борисов - мутра; ГЕРБ - мафия; България - жална майка, нещастие, територия.

Пропагандата, пише Елюл "процедира чрез психологически манипулации, модификации на характера, чрез създаването на чувства и стереотипи, полезни, когато дойде времето. Тя трябва да бъде, продължителна, бавна, неусетна. Човек трябва да бъде пропит от нея, за да бъдат формирани такива тенденции. Той трябва да бъде накаран да живиее в определен психологически климат". **

Ако за миг човек у нас се опита да спре, да отстъпи крачка назад, за да види цялата картина на всекидневието си, ще забележи една обща и продължителна във времето краска във всички части и детайли - на негативизъм. България е лошото място, където нищо хубаво не става. За страната ни вече са залепнали клишетата, че тя единствената, където мафията има държава, а не държавата има мафия; че изходите от тази  преизподня са два Терминал 1 и Терминал 2 на софийското летище и пр.  

Разбираемо e водена отвън пропаганда, подчинена на определени геополитически интереси, да отглежда такива стереотипи. Не е разбираемо обаче с нея да си служат български партии,  които твърдят, че се стремят към властта. Вземат ли я, те попадат в собствения си капан - на чувствата и стереотипите, които тяхната пропаганда е създала. Изведнъж те стават отговорните за това лошо място, България - виж горе за неограничената способност на човека да забравя.

Не е разбираемо и политически сили и личности, идентифициращи се с противоположни политически позиции и идеологии да използват не само едни и същи пропагандни похвати, но и съдържателно съвпадаща пропаганда, що се отнася до образите, които тя създава. Понякога е трудно човек да различи парламентарната (общо взето селска и "лява") опозиция заедно с прилежащия ѝ президент от извънпарламентарната (градска и "дясна" такава) . Те все по-често говорят за едно и също по един и същи начин. И сякаш през ум не им минава, че един ден може те да управляват. 

________________________________

* Jacques Ellul. Propaganda. The Formation of Men's Attitudes. Vintage Books, Random House NY, 1973, стр. 47

** Пак там. Стр. 31 

Коментари

Аз отдавна пиша в социалните

Аз отдавна пиша в социалните медии точно за това. Всеки да поеме отговорност. Ето, "Къщата в БарЦелона". Ако Борисов е виновен - съд и оставка. Ако Борисов е невинен - всички автори и поддръжници на новината - съд и аут от политиката и медиите. Редно е такива истории да се помнят и да се повтарят преди избори - за да вземе българския избирател информирано решение.

А ако случката е за вече

А ако случката е за вече избран или назначен? Драпа си за стола като деница сачева - за министерстването си. А за информацията си се объркал. Имаме си средства за масово осведомяване. Има и единици, от които може да се получи информация, но това е дълъг процес на възпитание на сетивата.
Николай I's picture
Николай I
Николай I

Прав е г-н Желев! Всичко ни е

Прав е г-н Желев! Всичко ни е наред в републиката, а президентът и опозициите (най-вече дясната) дрънкат глупотевини! Единственият проблем в страната остана тротоара пред дома на уважания журналист, но и него ще решат управляващите. Ако не г-жа Фандъкова, то лично г-н Борисов от джипката ще нареди! Изглежда и В. Желев най-накрая е разбрал дискретния чар на позицията "проправителствен журналист". Може да не е много почтено, но си има добрите страни. Гладни мисирки няма! Мисири също!

Какво ти "най-накрая",

Желев го разбра още като му дадоха герберастите брюкселски синекур. Желев е вече Жоро Харизанов с мустаки.

Калин

Браво,много добър текст ! Ако си пуснете руската телевизия и пропаганда ще видите как фалшивите новини и информация за събитията лъжат безогледно руснаците. Рисуват им един напълно измислен и лъжлив свят. Пак казвам, браво на автора !
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

?????

Фалшива новина ли се оказа - излъгали сме с данните за "готовността" ни за влизане в чакалнята на еврозоната??.. Сътворено от Баце и счетоводител Горанчо.. Забравили как ни нашамаросаха през 2009-та за същото.. По сътвореното от Баце и Цункащия Джиджи.. Обади се Баце от Брюксела - забавяме напускането на изтривалката пред вратата на чакалнята.. И хоп - счетоводител Горанчо си призна - а, бе сгрешили сме данните.. А това, че по данните на Евростат сме на де що има последна дупка - негативизъм ли е, или е истина? И с чии финансови резултати през 2009-та бяхме ОТЛИЧНИЦИТЕ НА Европа.. И искахме на следващата от фюрер Танте да ни направи процента самоучастие в европроектите, като на останалите двойкаджии? Факт ли е, че сега сме баш двойкаджиите на Европа, а процента си ни е пак 20? И къде бяхме по статистиката на Евростат през 2008-ма.. И сега като резултата от тези 11 години..
D D's picture
D D
KlubX

Я да попитам,

Фалшива новина ли е кредитният рейтинг на България? А увеличението на заплатите всяка година? А на пенсиите?
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Ами да ти отговоря:

Кредитния ни рейтинг не е фалшива новина. Но не е фалшиво и значението на BBB - боклук, боклул, бокук. Плюсове и минуси след ВВВ пък значи повече или по-малко.. Ама пак боклук.. А за пенсиите - виж си воя на Баце от 2010-та, че Станишко му е оставил в наследство увеличението им със швейцарското правило.. И за едни противоконституционно отнети здравни вноски си прочети ( Решение 8 на КС от 2012-та г.) А и аз да те попитам - можеш ли да посочиш една държава в ЕС, която последва призива на Баце да си направи пенсиите и заплатите като булгарските и за две години да си оправи дефицита.. Щото е истина че и 2019-та я приключихме с десети подред дефицит..
D D's picture
D D
KlubX

Бяла лястовица

Браво на автора! Най-сетне едно трезво мнение! Да се надяваме, че все повече десни хора ще изтрезняват и най-накрая ще изринат тоя гранясал боклук ДБ. Време е за истинска дясна партия!
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Когато започнах да

Когато започнах да разработвам научната си теза моят професор ме предупреди. Внимавай какви източници ползваш. Тези, които ще оценяват работата ти винаги започват със справката, която даваш за тях. Ако те преценят, че не са точни, никой няма да си губи времето да ти чете драсканиците и директно отиваш в кошчето! Според мен грешката на г-н Желев е, че се позовава, а от там прави и заключения, на автори които тотално не са запознат със спецификата на българската действителност и манталитет, а те са твърде различни - не коментирам за добро или зло, с тези установени в останала част от Европа. Най-малкото българинът е такъв краен индивидуалист, че трудно би се намерил друг като него по света. А от това следва, че всички изводи, принципи и заключения в чуждоезичната, научна литература не са валидни за него. Според мен, ако авторът искаше да бъде по-близко до истината, би трябвало да се позове на трудовете на Иван Хаджийски. Там има всичко за това което той пише и най-важното е много по-вярно.

Хаджийски почти буквално е

Хаджийски почти буквално е преписал труда на един позабравен българин - етнограф. Та, по-добре е човекът наистина да си проверява източниците.
 's picture

:)

И още

Па сте забравили да оповестите, че грамите за кучия син са си ги измислили Биволъ, че перничани имат вода, че БГ прокуратурата нищо не е искала от каталунската прокуратура.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.