В понеделник националната телевизия бТВ излезе с ужасяващ репортаж - управителят на общинския приют в Несебър пребил и умъртвил едно от подопечните му кучета по особено жесток начин, с инжектиране на амониева селитра.

За случая разказа служителка на приюта, която се опитала да спре д-р Николай Терзиев, управителят, който също призна на живо в сутрешния блок за престъплението. Кучето ухапало друг служител на приюта по време на рутинно обезпаразитяване.

"Направих го, бях под състояние на афект", заяви той.

Когато работничката Милена Георгиева се върнала с колегата си от посещение до лекарския кабинет, открила кучето пребито от бой. Опитала се да накара Терзиев да ползва евтаназин, както се изисква според закона. Той обаче, по нейни думи, я бутал, дърпал и удрял, и в крайна сметка инжектирал животното с изкуствената тор, която е сол на амоняк с азотна киселина.

Днес Клуб Z се опита да установи дали д-р Николай Терзиев все още е управител на приюта. Сайтът на община Несебър поне потвърждава това - но сайтовете на институциите често не се редактират бързо. Потърсихме кмета на общината Димитър Николов, но той все още е в отпуска, и неговата секретарка ни препрати към отдел "Екология".

От там заявиха, че не могат да дадат информация по случая или да разкрият дали Терзиев все още отговаря за животните. Препратиха ни към отдел "Правен". 

В отдел "Правен" пък цитираха Закона за държавния служител, според който не можели да разкриват такава информация - дали даден служител все още е или не е началник на общинския приют. Препратиха към отдел "Връзки с обществеността".

Служителката във "Връзки с обществеността" призна, че не знае нищо по въпроса, не е информирана и не може да даде никаква информация. Чула само, че се взимат мерки.

Само един от тримата зам.-кметове - Лазар Япаджиев - вдигна телефона си. И обясни, че няма никаква информация и не знае нищо по въпроса.

В крайна сметка потърсихме и д-р Терзиев. Той вдигна служебния си телефон, но заяви "имате грешка", затвори и отказа всеки друг опит да се свържем с него.

Остана още един вариант - работник в приюта, чието име не е посочено на сайта на общината. Той обясни, че в момента е в отпуска, но доколкото му е известно, д-р Терзиев все още е управител на приюта.

В районната прокуратура заявиха, че не могат да дадат никаква информация. Един от старшите инспектори в районното управление единствено потвърди, че има започнало досъдебно производство.

Въпросът дали човекът, убил по особено жесток начин куче, престъпление по НК, което предвижда от 1 до 3 години затвор, все още отговаря за останалите животни в приюта, остана без отговор.