Ветеринарен лекар и управител на общински приют за кучета е пребил и умъртвил едно от тях с инжекция амониева селитра. Това разказа една от служителките в приюта в Несебър пред бТВ тази сутрин.

Миглена Георгиева, служителка на приюта, обезпаразитявала заедно с колегата си Маргарит Киров животните. Едно от тях ухапало Киров, при което управителят и ветеринар на приюта д-р Николай Терзиев избухнал.

"Докторът взе да ми крещи, че е трябвало много отдавна да умъртви кучетата, да ги премахне."

Георгиева отишла с колегата си до лекарския кабинет, за да се погрижат за раната му, и когато се врънала, намерила кучето "брутално смачкано от бой, от устата му тече кръв, хрипти".

"Той (Терзиев, бел. ред.) каза, че точно това заслужава животното. Взе си амониевата селитра. Няма право да приспива животно, което не е под пълна упойка. И трябва с евтаназин, а не с амониева селитра, това е напълно незаконно", обясни служителката пред бТВ.

Тя се опитала да вземе инжекцията с изкуствен тор и по нейни думи той започнал да я бута, дърпа, "удари ми два шамара".

Забележително е, че д-р Терзиев признава за опита си да умъртви кучето по особено жесток начин. Амониевата селитра е сол на амоняка с азотна киселина.

"Законът не позволява. Направих го, бях в състояние на афект. Работничката Милена Георгиева не изпълняваше моите заповеди. Наруших го, просто случайно, това ми е за първи път", обясни той.

А имал амониева селитра, защото "имах един зарзават, кромид лук, в моята стая". Приготвил евтаназин, "тя не ми даде, сборичкахме се". Отрича да е посягал на подчинената си.

"Недей да лъжеш. Има в шкафа две шишенца неотворен евтаназин. Недей да лъжеш. Ти каза, че искаш да страда", репликира го Георгиева.

"Не е вярно, не я нападнах, не съм я ударил. Тя много жестоко на входната врата ме изблъска."

"Аз съм 50 кила, вие сте сто, аз ли ви изблъсках?", възмути се жената.

Трупът на животното бил хвърлен в яма, дълбока около 1,80 м, в която община Несебър хвърляла мъртви делфини от 2 години. И мъртви кучета, убити в ПТП.

"Да, съзнавам, че това е риск за зараза. Но това е положението. Няма регламентирано трупно събиране. Договора го сключва община Несебър. За едно куче или един делфин отказват вече да идват от екарисажа."

Според него да умъртвиш куче с амониева селитра не било жестоко. Бил инжекцията със стреличка от разстояние.

"Ти го беше пребил, недей да отричаш. Не може животно да плюе кръв и да повръща кръв, да бъде с изцъклени очи."

Георгиева се опитала да даде на животното упойка, но Терзиев счупил ампулата. 

На въпрос как може да управлява приют Терзиев повтаря:

"Просто бях в състояние на афект. Компетентните органи ще определят. Най-вероятно ще бъда уволнен. 6 години и половина съм управител и ветеринар."

Българският закон обаче предвижда не само уволнение в тези случаи. Според НК наказанието за убийство на животно е 1 до 3 години затвор и глоба от 2000 до 5000 лв., когато то е извършено от ветеринар или по особено жесток начин, какъвто е случаят.

Георгиева коментира, че не е виждала други случаи на умъртвяване, но в ямата има още трупове на кучета. Тя е подала сигнала в полицията и е дала показания. Терзиев още не е разпитан от органите на реда.

Клуб Z потърси кмета на Несебър Николай Димитров за коментар. Той обаче е в отпуск днес и в следващите три дни. От общината заявиха, че в момента се запознават със случая, организират комисия, която да направи проверка, и ще отстранят моментално Терзиев. В момента в приюта са органите на реда, които правят разследване на случая.