Делегацията от евродепутати, натоварена с разследването на евентуален конфликт на интереси на чешкия премиер Андрей Бабиш, заяви вчера, че към нейни членове са били отправени смъртни заплахи, предаде Франс прес.

Бабиш е разследван и от чешките власти по подозрение за злоупотреба с европейски средства.

Петимата членове на европейската мисия разказаха, че в рамките на разследването са се срещнали с чешки служители.

"На няколко пъти към нас бяха отправяни различни заплахи", заяви пред журналисти в Прага евродепутатът Томаш Здеховски, като подчерта, че към него лично са били отправени заплахи за убийство от "екстремисти" по време на мисията.

"Много съм разтревожена от тази ситуация", каза германската евродепутатка Моника Холмайер, според която в Чехия липсва "ясна и отговорна система за разкриване на конфликтите на интереси".

Чешкият премиер Бабиш заяви вчера в Прага, че Здеховски и Микулаш Пекса (другият чешки евродепутат, участващ в разследването срещу него) са предатели, а Холмайер е "малко неуравновесена".

Андрей Бабиш твърди, че не е попаднал в конфликт на интереси, тъй като, преди да стане премиер, е прехвърлил създадения от него конгломерат "Агроферт", включващ над 250 предприятия, на доверителни фондове. Според европейските институции обаче Бабиш е продължил да бъде в конфликт на интереси във връзка с получавани от "Агроферт" европейски субсидии въпреки извършеното прехвърляне в доверителни фондове.