ЕК се обяви в „нулева толерантност“ срещу злоупотребата с евросредства и конфликта на интереси. Това се случи по време на дебат след повдигането на именно същите обвинения срещу чешкия премиер Андрей Бабиш в родината му.

Брюксел извършва одит на получени от Чехия средства от Европейския социален фонд и Европейския земеделски фонд за развитие на селските региони.

Комисарят Виргиниус Синкявичюс съобщи, че „съдържанието на тези доклади би трябвало да остане конфиденциално до приключване на процедурата и заемане на позиция на ЕК“.

Той допълни, че бюджетът и структурните фондове са в безопасност и че „процедурата по налагане на финансови корекции може да продължи до 24 месеца“.

„По отношение на мерките за развитие на селските райони, ще поискаме възстановяване на средствата, които може да бъдат включени в конфликта на интереси. Нека взема конкретно отношение по проекта „Щъркелово гнездо“. Поиска се възстановяване на пълната субсидия. Също така компетентните органи в Чехия трябва да се съобразят с резултатите от извършеното разследване“.

Синкявичюс подчерта, че разследването е изключително правомощие на чешките органи. В това именно се корени и защитата на най-верните поддръжници на Бабиш в парламента – съпартийците му от либералната „Обнови „Европа“ - че ЕП се меси във вътрешнодържавни дела.

Депутатът от ЕНП  посочи, че при установяване на грешка при усвояването на парите от ЕС в Чехия се действа по различна процедура от останалите държави членки, в противовес на принципите на съюза.

„Веднага се налага финансова корекция, веднага се отправя искане за възстановяване на средствата и когато се наруши чешкото законодателство, се провежда разследване. Това обаче този път не се случва. Имаме нови нормативни фокументи. Премиерът участваше в разработването на тези нормативни документи, докато беше министър на финансите. Сега извежднъж се казва, че тези докуменит не са приложими“.

Председателка на бюджетната комисия Моника Хохлаймер (ЕНП) подчерта, че присвояването на евросредства не е въпрос, засягащ единствено чешката съдебна система. Тя се допита до мнението на комисията и СМ по два въпроса:

„Първо, европейски средства не бива да отиват за олигархични структури, така че по член 61 конфликт за интереси трябва да бъде добавена една антиолигархична клауза за интересите на ЕС. Второ, колко европейски средства може да получи една личност за година или за период на планиране. Ако един човек получи 1, 2, 3 милиона, а друг получи 5 000 евро, тази неравнопоставеност е доста голяма“.

Представител на „Ес Ен Пи“ напомни как през ноември 2019 г. „200 000 души излязоха на улицата да демонстрират против Бабиш в Прага“.

Евродепутатът определи за конспиративна теория изявлението на министър-председателя, „че както демонстрацията, така и разследването на ЕК са част от недемократичен заговор срещу него“.

Според него трябва да се предприемат сериозни мерки „срещу автократичния режим в Чехия“ като за тази цел е нужно да бъде изграден „нов механизъм за върховенството на закона, за да имаме независими органи, на които да се опираме“.

Негов колега от Ес Ен Пи похвали ЕК за изразените намерения да разследват обстойно съмненията за измами, но наблегна на факта, че корупцията е всеобхватна в рамките на съюза и че трябва да има нулева толерантност, ако Европа все още иска „да се гради върху справедливост и солидарност“.

Евродепутатите от „Обнови „Европа“ изразиха съпротива срещу решението въпрос от вътрешнополитически характер да се разглежда в ЕП.

„Чуваме най-различни впечатления може би лични вражди. Чешкият политически дебат се транспонира на европейско ниво. ЕК заяви ясно – между Чехия и ЕК върви структурна комуникация. Чешките органи правят това, което се очаква от тях. От правна гледна точка. И съдебната система работи така като трябва без предубеждение. Всичко това означава, че включването на тази точка в дневния ред е абсолютно неоправдано“, заяви представител на либералната група.

Негов колега посочи, че Бабиш е „вложил своите компании в доверителен фонд“ и че няма ясна дефиниция на термина „конфликт на интереси“.

Представител на „Зелените“ призна, че премиерът е прехвърлил „фирмите си на доверителен фонд, но тези фондове са в ръцете на негови близки, така че той може всеки момент да си ги възвърне“.

„Той е един от най-влиятелни икономически субекти в Чехия и е получил достатъчно средства, за да засили влиянието се в държавата. Специално посредством фирмите си от консорциума „Агроферт“, който са финансирали предизборни кампании на неговата партия. Това важи и за други бизнесмени и политици, преплетени в други държави. За съжаление, тези олигарси се защитават взаимно, но трябва да противодействаме“.

Европейската комисия по контрола на бюджета е поискала мисия за установяване на факти в Чехия между 26 и 28 февруари, за да разгледа предполагаемите нередности, обяви ЕК в прессъобщение.