Изненадващо, след като взе решение да замени малкия правителствен самолет "Фалкон", който периодично се "чупи", днес премиерът Бойко Борисов обяви отмяната му. Нова летателна машина за нуждите на Авиоотряд 28 няма да се купува, обяви Борисов пред камери, заснемащи за първи път не само протоколното начало на заседанието на Министерския съвет, а цялото. Вместо това предвидените за целта около 50 милиона лева щели да отидат за развитието на държавната спортна инфраструктура.

"Не искам ние да купуваме самолет. Мъчно ми е и за пилотите, и за екипажите, и пза ътниците, и за мен, но с тези пари ще покрием точките 10, 6 и 7", обяви Борисов, визирайки точките в дневния ред, свързани с различни спортни съоръжения.

По думите му слушал всякакви "идиоти" да се изказват колко "готин" е фалконът, а правителството искало да си купи нов самолет.

"Няма да си купуваме, който иска, после да купи! Риска да го поемат тези, които се изказват против него", отсече Борисов.

От думите му стана ясно, че фалконът пак отива на поправка в Женева, за което кабинетът пак ще даде "маса пари". 

Иначе една от визираните по-горе точки бе свързана с осигуряването на средства по бюджета на община Пловдив за изграждане на стадионите на "Ботев" (Пловдив), "Локомотив" (Пловдив) и за базите на "Спартак" и "Марица". От излъченото заседание стана ясно, че спестените пари от закупуването на нова машина щели да отидат именно там. Става въпрос за 37 милиона лева, уточни финансовият министър Владислав Горанов.

"Мисля, че по този начин нашите ангажименти към спортната общност в Пловдив са до голяма степен изпълнени", похвали се той.

3 милиона лева пък ще бъдат дадени за стадиона в Шумен, допълни Борисов. "Мисля, че това е единственият областен град, който не сме подпомагали", отбеляза.

Министерството на младежта и спорта пък ще получи до 25 милиона лева за изграждане на физкултурни салони в 50 български училища, като целта е да бъдат обхванати 30 000 деца.

Точка 10 пък е свързана с възлагане на "Български пощи" ЕАД да извършва дейност по разпространение на печатните издания на територията на страната, след като "Лафка", където преди това се продаваха основните печатни издания, затвори търговските си обекти заради приетите от управляващите изменения в Закона за хазарта.