Общинският съвет в Пловдив гласува "за" развалянето на концесията на стадион "Христо Ботев", съобщава БНР.

По този начин стадионът вече е общински. С 37 гласа "за" концесията бе развалена по взаимно съгласие.

В полза на Община Пловдив остава гаранцията на стойност 491 300 лева, както и проектът на стойност 929 496 лева.

Концесията бе сключена през 2013 година за срок от 35 години.

В началото на ноември на срещу между фенове и собственика на клуба Георги Самуилов се разбра, че обявеното в края на август рестартиране на строежа на стадиона няма да се случи. Обещанието тогава дойде от Самуилов, при това в присъствието на премиера Бойко Борисов, на спортния министър Красен Кралев и на тогавашния кандидат за кмет, а вече избран за такъв, Здравко Димитров. 

Церемонията бе официална и именно за обявяване на старт на довършването на строежа. От казаното тогава се разбра, че инвестицията е на собственика Самуилов и е в размер на 25 млн. лв., а съоръжението се очаква да е готово до 2-3 години. 

За стадиона на "Ботев" (Пловдив) премиерът заяви, че "когато строителите напреднат - ще помогнем накрая пак, както сме помагали на много отбори". 

Строежът обаче така и не започна, а по-късно стана ясно, че плановете за това се преустановяват. Според част от феновете това значи, че ходът с церемонията преди местния вот е бил просто предизборна проява. 

Привържениците на "Ботев" организираха няколко протеста с искане стадионът да бъде направен. 

"Искаме си "Колежа" (както в Пловдив наричат стадиона на "Ботев" - б.р.), скандираха запалянковците на протеста през ноември

Преди помалко от месец премиерът Борисов обяви, че с държавно финансиране ще бъде завършено изграждането на стадиона, но преди това трябва да бъде развален концесионният договор.

"Ще осигурим парите, но при едно условия - стадионът да е общински. Видя се, че собственикът на "Ботев" не можа да построи стадиона. Така е с бизнеса - ако хвърли 20 или 30 милиона, първо смята как ще си ги върне. Ясно е, че при сегашния интерес към футбола, това не може да стане от билетите", разясни той пред в. "Марица".