Сирийската армия обяви в понеделник, че е завладяла дузина градове в северозападната провинция Алепо и обеща пълно унищожение на военните бунтовнически групи, съобщи Ройтерс.

Напредъкът е факт, след като силите на президента Башар Асад нахлуха по магистрала М5, свързваща Алепо с Дамаск. Така те отвориха най-прекия маршрут между двата най-големи града в Сирия за първи път от години. Това е голяма стратегическа победа за Асад.

Според вестник "Ал-Уатан", който подкрепя режима на диктатора, магистралата ще бъде открита за публично ползване до края на седмицата. Алепо, който преди войната бе икономическият хъб на страната, се превърна в ядрото на кървави сблъсъци между 2012 и 2016 г.

Подкрепяни от Русия по въздуха, правителствените сили водят борба от началото на годината за пълното завземане на Алепо и части от съседната провинция Идлиб, където са последните бази на противниците на режима. 

Настъплението провокира стотици хиляди цивилни сирийци да бягат към границата с Турция, което бе най-голямо разселване в рамките на 9-годишната война.

Това допринесе и за влошаване на отношенията между Анкара и Москва, които подкрепят различни страни в конфликта.

Турция и Русия ще подновят преговорите си в Москва днес, след като Ердоган многократно призова силите на Асад да прекратят военните си операции в близост до турската граница. В събота президентът предупреди, че ще вземе нещата в свои ръце, ако военните формирования на режима не се оттеглят до края на месеца.

Сирийската армия обаче обяви в официално изявление, че ще продължи "свещената и благородна задача по премахването на останките на терористичните организации, където и да бъдат открити на територията на Сирия".

Загрижена от новата криза с бежанци по границата си, Турция изпрати хиляди военни на наблюдателните постове в Идлиб, установени след споразумението с Русия от 2018 г.