Бомбардировката на източната част на сирийския град Алепо е оправдана, заяви пред френски медии президентът на Сирия Башар ал-Асад. 

"Понякога има цена, но в крайна сметка, тези хора бяха освободени от терористите. Всяка война е лоша, но по-добре ли е да бъдат оставени цивилни под властта на бунтовниците, под опресията, обезглавяванията и убийствата?", попита държавният глава.

Според ООН обаче въздушните удари от правителството и съюзниците му в пълната с цивилни част на града е по всяка вероятност военно престъпление.

21 500 цивилни са избити в града през последните 5 години. Колко точно загинаха по време на последните бомбардировки е още трудно да се установи, но засега има данни за поне няколкостотин души.

Загубата на града от страна на бунтовниците обаче се смята за един от най-тежките удари срещу тях за последните 6 години от войната. Според Асад, това е пътят към победата.

Президентът заяви още, че е готов да преговаря за "всичко" по повод предложените разговори в Астана, за които още няма дата.

"Кой ще бъде от другата страна? Все още не знаем. Ще има ли истинска сирийска опозиция?", попита той.

Асад игнорира бунтовническите групи, подкрепени от Саудитска Арабия, Франция и Великобритания като фактор в евентуални преговори.