След двудневно прекъсване днес е подновена евакуацията на цивилно население и бунтовници от източните части на сринатия от бомби сирийски град Алепо. Това става под контрола на Червения кръст и Червения полумесец, предадода сирийската агенция Сана и близкият до правителството ливански тв канал Ал Маджадин.

Евакуацията започна в четвъртък, но ден по-късно Дамаск я прекрати. Хиляди мръзнат в разрушения от бомби град. По данни на ООН в Алепо все още се намират 30 000 души. Според представител на Червения кръст евакуацията ще продължи няколко дни.

До днешната евакуация се стигна след споразумение от събота между правителството в Дамаск и бунтовниците. То предвижда част от населението на източните квартали на Алепо да се извозят до провинция Идиб, която в по-голямата си част е под контрола на радикални ислямисти. Останалите ще бъдат преместени в кварталите на Алепо, които са под контрола на сирийското правителство.

Според представител на бунтовниците, цитиран от агенция Франс прес, евакуацията от Алепо ще се съчетае с такава от селата Фуа и Кафраджа, които са обсадени от бунтовници. Като първа стъпка ще се извозят 1200 души от Фуа и половината от блокиратите в Алепо хора. След това ще бъдат евакуирани 1250 души от Кафраджа и останалите сред развалините хора в Алепо.

Твърди се също, че автобуси вече са пристигнали в двете села, населени предимно с шиити.

Бунтовници ислямисти обаче са блокирали изтеглянето от там на ранените, твърдят от сирийския Център по съблюдаване на човешки права, базиран в Лондон.

По данни на официален Дамаск пък милиции от шиитски Иран, които се бият на страната на сирийската армия, настоявали първо да бъде вдигната блокадата, наложена от бунтовниците в селата Фуа и Кафраджа и едва след това да продължи евакуацията на хората от Алепо.

Това, което в момента става в Алепо, хората го възприемат по-скоро като гонение, твърди “Шпигел”.

“Изхвърлиха ме от родното ми място”, казва за изданието университетски професор, представил се като Мохамед. Той е един от 8000-те души, евакуирани вчетвъртък от Алепо. Тези хора сега мръзнели в обсадения от бунтовниците град Хан ал Асад, западно от Алепо. Мохамед се предпазвал от студа единствено с вълнен шал. Преди да напусне града, той изрекъл молитва и се разплакал.