Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дойде времето управляващите да платят за медийния модел "Пеевски", който експлоатират, откакто са на власт.

Дойде, защото България е изправена пред исторически избор - за или против еврото. Налага се той да бъде информиран. Последиците от невеж избор по този въпрос могат да бъдат трагични.

Има ли обаче кой да го направи? Моделът "Пеевски" вече десетилетие създава точно обратното на необходимото за такъв избор. Той отглежда лесно управляеми и самовъзпроизвеждащи се невежество и пошлост. Той подменя дискусионната и образователната роля на медиите с пропагандна и разсейващо-развращаваща. Оттук замества активния гражданин с пациент на мозъчни промивки и клиент съмнителни забавления. Съчетани с правото на свободен избор, тези свойства произвеждат национални катастрофи.

Еврото означава не само България пак да има кредитор от последна инстанция, не само възможностите за кредитиране на икономиката да нараснат значително, не само лихвите да паднат, не само таксите за разплащане с останалите в еврозоната да изчезнат, не само да се освободи паричен ресурс от €18 млрд. (сегашния резерв на валутния борд), не само външният дълг да се стопи, не само страната да получи достъп до по-изгодно кредитиране.

Еврото, освен пазарен, е и геополитически избор. Защото Европа отдавна не е само общ пазар. Тя е политически проект, чиято сърцевина е еврозоната. Следователно, изборът евро или не е избор между ядрото и периферията на Европа. Ядрото означава строг финансов надзор, при който катебета, лотарии-Българии и други далавери от рода не са възможни. Ядрото означава политически и правов ред, който изключва олигархия.

Оттук е разбираемо защо някои не искат в еврото. Защото повече Европа означава по-малко или нищо за тях - и като пари, и като власт. Затова искат референдум, т.е. култивираният от модела "Пеевски" "народ" да се произнесе с "глас Божи" за пореден път в тяхна полза и в своя вреда. Можем да перифразираме доктор Самуел Джонсън - референдумът е последното убежище за всеки негодник. Като например референдумът за Брекзит.

Ако се стигне до такъв референдум и ако на него българите гласуват, както гласуваха за президент и както се отнасят към Истанбулската конвенция, към Стратегията за детето и към НАТО, отговорността ще бъде на тези, които експлоатираха модела "Пеевски" за краткосрочни цели. "Не" на еврото, което ще означава "не" на европейското бъдеще на децата ни, ще бъде дългосрочната цена на този модел и паметник на исторически провал.

Затова, драги управляващи, най-добре постъпете недемократично. Не давайте думата на народа. Защото хабер си нямате за 10 години какъв народ са отгледали вашите медийни групи, вашите лоялни репортери и коментатори, раздадените на вашите лоялни бизнесмени телевизии, назначаваните от вас регулатори. Сметката идва. Вие я направихте, а ако не я разсрочите, всички ще трбява да я платим.

Коментари

Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Отдавна не съм чел по-добре

Отдавна не съм чел по-добре аргументирана статия!
 's picture

:)

Сметката

Нъродъ нимож се мери нито с мисирките, нито с властелините на мисирките. Научи нъродъ доста нова лексика и факти: пунта мара, накокружил се, къде точно е Пекин, как се вдига пагода на тераса... Безчет неща. Но най-интересното: как лакомията е най-важно управленско качество, а интелигентност, експертиза не струват. Как лакомията смила всичко - от апартаментите в аърбнб, през споделените превози и продажбите на кучета и нещата, излизащи изпод опашката на кучетата. Споко за еврозоната, имаме лакомия!
 's picture

devdimi

Референдум за еврото дори в Германия няма да мине

Референдум за еврото дори в Германия няма да мине, а те са страна, която най-много печели от него и пак не го искат. Референдуми на такива теми да опасни навсякъде, не само в БГ. Англия правилният път ли избра с Брекзит? Едва ли, но така реши референдума. Никъде не се правят референдуми на национално ниво (изключение Швейцария). И това не е заради модела Пеевски, хората навсякъде мислят с първа сигнална система и лесно се поддават на пропаганда, манипулация и първично страхове.

За властта

Властта произлиза от народа.
 's picture

смехурко

ВЛАСТТА ПРОИЗЛИЗА ОТ НАРОДА?

Удобна теза е тази. Но при 80% дебили е доста опасна!
Франк Лойд Райт's picture
Франк Лойд Райт
Франк Лойд Райт

Ядосан

Желев, ти си поредният, който се изпразни по темата без да разбира бъкел... Я ми обясни като въведем еврото у нас и при постоянен отрицателен търговски баланс на държавата - т.е. излизат повече пари, от колкото влизат, дали ще станем по-богати? Ако държавата няма контрол върху печатането на пари и не може да контролира паричната маса в обръщение, как ще си покрива разходите, при положение, че парите имат тенденция да изтичат зад граница? Щото ние и сега сме практически въвели еврото за национална валута с покъртителната идиотщина, наречена "валутен борд". И до сега покривахме дефицита на пари в обръщение чрез приватизация, продажба на държавни активи и износ на работна ръка на запад. Сега и това не работи вече, няма повече какво да продадем. В момента дефицита се покрива чрез унищожаването на околната среда - изсичане на горите, внос на боклуци, толериране на мръсни производства - и на съдирането на до пет кожи от пролетариата - то не бяха застраховки, то не беше бонус-малус, то не бяха местни данъци, ДДС, инфлация... За капак ни изтъргуваха и личните данни. Сега остава и еврото да въведете и слагайте на държавата надпис за продан...
 's picture

Petyo9

Не се ядосвай,

Франки. Най-много да вдигнеш кръвно. Еврото и без друго ще замести лева някой ден. Едва ли ще е в мандат на ГЕРБ, но това са други подробности. Жалко, че ще се проточи във времето ама нейсе. Бойкоборисовци така и не щат и не щат да вдянат, че докато не възстановим върховенството на правото и закона - еврозона ще видим на кукуво лято. Специално за нас създадоха чакалня за чакалнята на еврозоната. Пак се прочухме с дебилщината си. А за контрола върху печатането на пари май не си прав. За какво мислиш толкова напира банкянския Винеу към еврозоната? Вътре ли сме - борда пада. Падне ли борда - край на фискалната дисциплина. И тогава глей к`во печатане на пари пада - все едно да дадеш на луд картечница с един вагон патрони.

Не се ядосвайте, четете.

Драги Франк, струва ми се, че това, за което се безпокоите, е платежният баланс. За Ваше успокоение - от 2018 г. той е положителен, да бъдем точни - има активно салдо по сметката. Данните са публични, на сайта на БНБ : https://www.bnb.bg/Statistics/StExternalSector/StBalancePayments/StSearchAnalytical/index.htm
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Браво, г-н Жаелев!

. Статията е бестселър. Интересното е, че г-н Желев се обявява против референдума за зоната. Желев постъпва на пръв поглед недемократично. Така може да постъпи само смел журналист, който познава въпроса детайлно, но който също така ПОЗНАВА и манталитета и политическата култура, по- скоро политическа заблуда, на масовия българин. По този нелесен въпрос народът не е в състояние да вземе информирано и осъзнато решение, а зомбирано, внушено поради огромната мощ на печат, РАДИЯ, ТЕЛЕВИЗИЯ, С КОИТО РАЗПАЛАГАТ КРАДЛИВИТЕ ОЛИГАРСИ от една страна, и от друга – русофилията, която също е готово да жертва бъдещето на държавата и децата ни, само и само да не се отдалечаваме от Русия. Затова всеки референдум по този въпрос ще почива на лъжата и демагогията. Влизането ни в зоната не означава, че българите ще обявят война на Русия. Обратното – отношенията ни с Русия ще станат по-чисти и по - здрави! И българите ще заживеят по-човешки и по-малко мизерно, с тенденция да се доближим до средноевропейските стандарти. Още веднъж поздравления за автора!
Имам въпроси 's picture
Имам въпроси
Три_въпроса

Три въпроса към автора на статията

1) Колко хора четат вестниците на Пеевски, че да могат те да формират обществно мнение и да настроят милиони гласоподаватели против еврото? Колко хора изобщо четат вестници вече? 2) Направих си труда да прегледам въпросните вестници и не виждам в тях публикации против еврото. Дори напротив – по-скоро отразяват правителствената позиция ЗА присъединяване към ERM II и Еврозоната, а курсът им е антируски? Как тогава агитират читателите си против еврото (в интерес на Москва)? 3) Относно споменатото предимство на Еврозоната – по-лесно кредитиране и намаляване на лихвите. Не са ли в момента лихвите и без това на историческо ниско равнище? Има ли за къде още да се намаляват? Да, макроикономическата ситуация в Европа и света може и да се промени, но засега изгледите са за запазване в дългосричен план на ниските лихви... П.С. Не съм някакъв краен русофил и евроскептик, просто питам.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.