Лидерът на ДПС Лютви Местан за втори път в този политически сезон ще бъде глобен за агитация на турски.

През май, по време на предизборната кампания за евровота, областният управител на Сливен му наложи най-високата санкция от 2000 лв. заради агитация на език, различен от българския, в котленското село Ябланово.

Но Местан явно пак е пренебрегнал забраната, защото преди ден Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че е повторил "деянието" и трябва отново да бъде санкциониран. Заедно с него глоба ще отнесе и бившият депутат и говорител на мюфтийството - Хюсеин Хафъзов

Този път става въпрос за агитация в няколко населени места, подкрепен с кадри на предаването "Господари на ефира" по Нова тв.

Записите отразяват проведени мероприятия на 16 септември в с. Върбовка, община Павликени, област Велико Търново, на 23 септември в асеновградския квартал "Долни Воден", област Пловдив, и на 29 септември в кирковското село Подкова, област Кърджали.

От тези записи е видно, че Местан и Хафъзов провеждат предизборна агитация на език различен от българския, посочва ЦИК. Което е нарушение на чл. 181, ал. 2 от Изборния кодекс. В него е записано, че агитацията се води на български.

Затова и комисията е взела решение да възложи на областните управители на Велико Търново, Пловдив и Кърджали да наложат глоби на лидера на Движението и на Хафъзов. Очаква се, предвид рецидива, губернаторите да определят най-тежката санкция от 2000 лв. Минималната е 200 лв.

В началото на октомври със свое решение ЦИК постанови и че евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, областният шеф на ДПС-Варна Ерджан Ебатин и кандидат-депутатът Йордан Цонев са нарушили забраната за водене на предизборна кампания на език, различен от българския. Комисията бе сезирана от гражданка за нарушение, извършено на 21 септември по време на предизборно мероприятие на Движението гр. Долни чифлик, област Варна. Тогава членовете на ЦИК пак гледаха записи, качени в множество интернет сайтове.

От ДПС отдавна остро се противопоставят на забраната в Изборния кодекс да се агитира на език, различен от българския. Тежки дебати по този въпрос имаше и по време на изготвянето на новия кодекс от 42-рото Народно събрание, но в крайна сметка тя остана с аргумента, че според конституцията официалният език у нас е българският.

Остро възмущение в социалните мрежи предизвика записът на Нова тв именно от кв. "Долни Воден", в който по време на агитация, се чува как Местан посочва, че е "ненормално" и "аномалия", че всички оратори на въпросното мероприятие преди него са говорили на български език. Това нямало нищо общо с ценностите на Европейския съюз, казва още лидерът на Движението.