След като германските социалдемократи месеци наред не можеха да решат кой да е лидер на партията им и това им коства поредните проценти одобрение сред избирателите в Германия, по същия път сякаш тръгна  другата голяма управляваща партия в страната - консервативният Християндемократически съюз (ХДС).

Напълно изненадващо днес лидерката на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер се оттегли от председателския пост на партията и също така се отказа от кандидатурата си за канцлер на следващите избори.

Какво се случва в Германия?

Това е драматична ситуация за страната и рискът от още по-голям вакуум във властта е налице, предупредиха Зелените, които са в опозиция. Според тях вече изглежда почти невъзможно голямата коалиция ХДС-ГСДП да изкара докрай мандата си и да осигури стабилно управление.

Проблемът за Крамп-Каренбауер започна още с избирането ѝ за лидер на ХДС през декември 2018-а. Тя така и не успя да обедини зад себе си всички крила в партията, като продължи центристкия курс на предшественичката си Меркел, но без да може като нея да парира опитите на крайните консерватори да я разклатят.

Кризата на лидерството ѝ се задълбочи след изборите в Тюрингия. След дълги седмици на опити да се образуват най-различни коалиции, които да имат мнозинство в парламента, в крайна сметка в сряда за премиер бе избран либералът Томас Кемерих. Нищо необичайно нямаше да има в този избор, ако зад него не застанаха ХДС и крайнодесните от „Алтернатива за Германия“. Консерваторите бяха обвинени, че нарушават табуто да не се "кооперират" с крайнодесни и профашистки партии, което е върховна ценност в германската политика от края на Втората световна война досега. Кемерих се отказа от номинацията.

Драматична картина

За да е по-ясна драматичната картина в Тюрингия в момента и защо тя се отрази фатално на политиката в цяла Германия, трябва да се спомене и значението на локалните политици за ситуацията в цялата страна. Дългогодишен премиер в Тюрингия бе Бодо Рамело от Левицата. От една страна това е партия, която възникна след обединението на западногермански леви партии и наследниците на соцпартията на ГДР. От друга страна обаче Бодо Рамело бе успешен премиер, с политика, по-скоро близка до центъра, отколкото до силно лявото, макар че флиртуваше с носталгиците към миналото на ГДР. Негова е репликата, че режимът на ГДР не е бил правов, но не е бил и съвсем безправов, а правата на работниците са били много по-добре уредени от тези на работниците на Запад. Самият Рамело обаче е роден и е израснал в западните провинции Долна Саксония и Хесен.

Друга значима за политиката в Тюрингия и цяла Германия фигура е тази на местния лидер на „Алтернатива за Германия“ (АФД) Бернд Хьоке. И той като Рамело е роден и израснал на Запад – в Северен Рейн-Вестфалия и Хесен. Хьоке е смятан за един от най-радикалните лидери в АФД и има профашистки възгледи, неговата политическа формация „Крилото“ се разследва от службата за защита на конституцията. Той отрича Холокоста и според историци адаптира към речите си цели пасажи от речи на Гьобелс.

Управляващият ХДС отказва каквото и да е сътрудничество на местно ниво както с Левицата, така и с АФД. Но в Тюрингия бе направено отстъпление от този принцип, като депутатите в местния парламент от ХДС, както и колегите им от либералната Свободно-демократическа партия, подкрепиха кандидата на либералите за премиер с гласовете именно на АФД, единствено, за да не допуснат нов избор на Бодо Рамело. Така излезе, че те предпочитат сътрудничество с крайнодесните, само и само да не ги обвинят в подкепа за бившите комунисти. Дори и Анегрет Крамп-Каренбауер не успя да вразуми хората си и подаването на оставка бе логично следствие. Сега се очаква ХДС все пак да подкрепи Рамело, а той да се кандидатира за премиер, след като все още няма такъв. Дали всички депутати ще се съгласят и дали Рамело ще успее да се върне на премиерския пост остава неясно.

Не е ясно и кой ще наследи Крамп-Каренбауер на поста председател на ХДС. Засега най-много шансове има премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет. С него биха продължили да работят и социалдемократите в голямата коалиция. Но за пореден път опит да се върне в голямата политика ще направи и вечният съперник на Меркел – силно консервативният Фридрих Мерц. Ако той се наложи, най-вероятно голямата коалиция ще се разпадне, а Меркел ще трябва да подаде оставка предсрочно.