Депутати от двете управляващи формации са се захванали със спешни законодателни промени, за да бъде спасено домакинството на баража с Унгария за Евро 2020 в София. А покрай това въвеждат и редица изисквания към стадионите, за да се провеждат на тях спортни събития, в т.ч. да са оборудвани с камери с изглед към вътрешността на съоръжението, с команден център, който да е във връзка със службите, отговорни за сигурността на мероприятието, както и с фиксирани индивидуални седалки с поне 30-сантиметрови облегалки.

Това става ясно от проект за изменения в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия са внесли трима депутати - от ГЕРБ и обединени патриоти - Славчо Атанасов (НФСБ), Маноил Манев (ГЕРБ) и Стефан Апостолов (ГЕРБ), който е и футболен рефер и син на несменяемия кмет на Симитли Апостоло Апостолов.

Баражът - у нас

Както е известно, изведнъж се оказа, че България може и да не домакинстава на баража с Унгария за Евро 2020 и може да се наложи той да се играе в Скопие или Белград. Причината е в "отпадането" от законодателството на общинските комисии, които лицензираха спортните съоръжения.

Мачът с Унгария трябва да се играе на 26 март, а лицензът на националния стадион "Васил Левски" изтича и трябва да бъде подновен, заяви наскоро пред "Гонг" изпълнителният директор на БФС Борислав Попов. Това е изискване на УЕФА - да има заключение на съответната комисия, че съоръжението отговаря на изискванията за сигурност за провеждане на мачовете. 

За да не се изложим с баража за европейското и да се играе в някоя от съседните ни страни, тримата депутати предлагат сега създаването на областни комисии, които да извършват въпросните обследвания на съоръженията. И въвеждат редица изисквания към самите съоръжения, ако собствениците или ползвателите им искат да вземат лиценз. 

На баража с Унгария - и евентуално втория с Исландия или Румънния, ще има ВАР, осигурен от УЕФА. Което означава още по-засилена инспекция от страна на европейската футболна централа.

Стадионите - 17 изисквания

Тримата народни представители изброяват общо 17 условия, на които обектите трябва да отговарят. Ето някои от тях:

- седалките за зрителите трябва да бъдат индивидуални, номерирани, здраво фиксирани към основата, изработени от нечуплив огнеупорен материал, с облегалки с минимална височина 30 см от повърхността на седалката;

- трибуните трябва да са фиксирани към носещата основа и не трябва да са базирани върху или да се състоят от тръбни елементи или структури тип скеле;

- всеки стадион трябва ясно обозначени места с достъп за хора с увреждания и техните придружители, както и с тоалетна/санитарен възел;

- общите площи на всеки стадион трябва да бъдат добре осветени;

- всеки стадион трябва да има озвучителна уредба, чрез която да се разпространяват съобщения до всички части на и извън стадиона, като тази уредба трябва да се свързва с независим източник на ток;

- всеки стадион трябва да има изградено видеонаблюдение и оперативен координационен център с изглед към цялата вътрешна част на стадиона и възможности за комуникация между лицата и представителите на съответните служби, отговорни за бесопасността и реда на стадиона (в т.ч. лицата, отговарящи за пожарна и аварийна безопасност, медиците и др);

- оперативният координационен център трябва да бъде снабден с цветни монитори, свързани с камерите за видеонаблюдение, които да имат възможност и за запис на видеоматериали, както и на снимки и на тяхното отпечатване и др.

Всичко това означава, че собствениците и ползвателите на стадионите ще трябва да инвестират в ново оборудване и облагородяване на средата. Макар и в графа "Анализ на разходи и ползи" тримата депутати да са записали:

"Не се очаква възникването на допълнителни разходи по прилагането на законопроекта."

Като проблем, ако проектът стигне до комисии и пленарна зала, може да се очертае и фактът, че така разписан, той не предвижда гратисен период, в който стадионите трябва да бъдат приведени във вида според изискванията.

Посочено е, че законът влиза в сила веднага след обнародването му в "Държавен вестник", като целта всъщност е спасяването на баража. А заради проблема с комисиите по оценка се очаква проектът да мине бързо в ресорните парламентарни комисии и в пленарна зала, като влезе за разглеждане на първо четене още следващата седмица.

Собственик или ползвател на спортен обект ще бъде глобяван с 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - имуществена санкция от 8000 до 15 000 лв., ако не отговаря на гореописаните условия, предвиждат още депутатите от ГЕРБ и ОП.

Един от вносителите - Маноил Манев, обясни за Клуб Z, че новите изисквания ще важат само за стадиони, които искат да се лицензират, макар от така разписаните текстове да е видно, че става въпрос за спортни мероприятия и стадиони като общо понятие.

"Няма да правим отстъпления от сигурността", даде заявка Манев.