Когато в края на август премиерът Бойко Борисов направи рейд из няколко стадиона в Южна България, той обеща финансова помощ от държавата за стадион "Христо Ботев", арената на "Ботев" (Пловдив), чийто строеж трябва да бъде подновен.

И още нещо - препоръча концесионната такса за спортните бази на "Локомотив" и "Ботев" да бъде намалена значително. Днес общинските съветници в града под тепетата изпълниха заръката му, пък и преизпълниха. От 30 000 лева досега, таксата пада на 100 лв. за година.

Сумата важи и за по-малките клубове под тепетата - "Марица" и "Спартак", когато получат обектите си, нещо, което се счита за формалност.

Предложението мина с 33 гласа "за" и трима "въздържали се".

Така "Ботев" (Пловдив) значително намалява разходите си за базата в "Коматево", на която тренират и играят всички в клуба - от децата до мъжете. Босът "Локомотив" Христо Крушарски пък иска да изгради база в квартал "Тракия" върху терен, предоставен му от общината.

"Черно-белите" очакват да получат стадиона си в парка "Лаута" с договор за 30 години.

В последните седмици държавата и общините правят щедри жестове към футбола. Задвижена бе процедурата за изграждане на нов стадион "Българска армия", а за целта ще бъде направено и смесено дружество с участието на държавата. "Арда" (Кърджали) също ще получи пари за стадиона си.