Чисто политически ние отдавна сме дали импийчмънт на този президент. Това каза председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) пред бТВ тази сутрин.

"Това е прeзидент, който драматично изживява и представя своята роля. С един драматичен тон се изрекоха апокалиптични слова и внушения към хората без конкретика и факти, а доста факти може да се противопоставят на думите на президента. Тълкувам го като призив за сваляне на правителството", коментира Стоянова.

Тя не е съгласна, че има разпад на държавата.

"Какво значи разпад на една държава, имаме един от най-високите икономически ръстове в ЕС, най-ниската безработица, ръстове в средните работни заплати. Качеството и стандартът на живот се повишават, но не и както на нас ни се иска, но не може да се каже няма", обясни Стоянова.

Тя отрече твърденията, че предстоят реформи във Валутния борд заради влизането ни в чакалнята на еврозоната. Според Стоянова действията на президента са "шизофренични", защото наскоро пред японски инвеститори той представил страната ни икономически добра дестинация за тях.

Депутатът от БСП Крум Зарков пък коментира забраната на съдията от Специализирания съд Андон Миталов да влиза в САЩ, оповестена вчера.

Крум Зарков. Снимка стоп кадър бТВ

"Унижение е, че българин има забрана за влизане в САЩ заради корупция и това да е оповестено публично", смята Зарков.

През октомври миналата година Миталов разреши на обвинения в шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов да отиде в Русия, където получи орден от президента Путин. 

"Това показва, че според САЩ в България няма система, която да наказва корумпирането, това е лош политически знак", коментира още Зарков.

Според него снемането на доверието от правителството е нормална стъпка на президента, понеже той от три години чака промени, а те не се случват.  Зарков обясни и че няма основание за прилагане на процедурата по импийчмънт, понеже тя влиза в сила при държавна измяна или нарушение на Конституцията, а такова нещо Радев не е направил.