Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Ние не воюваме с никого. Ние не сме нарушили добрия тон никога. Оставям на съвестта на всеки, който го прави, да продължава. Негова работа." 

Така започна кратката изява пред медии на премиера Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание днес - по време на протоколните снимки. Поводът е обявеното вчера от президента Румен Радев "снемане на доверието" от правителството, което според прегледа на печата, направен от премиера, се тълкува като "война между институциите". 

Заседанието на правителстото започна около 10 ч, както обикновено. Непосредствено преди това - но в Народното събрание, управляващи и опозиция се сблъскаха политически по съвсем същия повод - обръщението на държавния глава към народа. 

Първи на парламентарната трибуна се възкачи Георги Марков от ГЕРБ - за да говори от името на парламентарната си група. И обяви, че ГЕРБ има достатъчно депутати, за да предизвика процедура по импийчмънт на Румен Радев, но дали това ще се случи - ще зависи от решението на Конституционния съд за имунитета на президента. 

(Главният прокурор Иван Гешев поиска от КС търкуване на чл. 103 от основния закон - третиращ обхвата на президентския имунитет. След това държавното обвинение "подкрепи" искането си с разпространение на записи от СРС, в които Радев е "закачен", докато службите подслушвали началния на ВВС ген. Цанко Стойков по друго разследване. Именно това решение на КС очакват в ГЕРБ. Срок за произнасяне по закон няма - б.р.)

"Много съжаляваме за издънката на държавния глава, но ние вече не го считаме за президент на всички българи", каза още Марков.

"Ние оставаме верни на нашите избиратели, с които ще победим и 2021 г. и ще вървим напред и без, и въпреки президента“, добави.

Според депутата Радев е обидил избирателите на ГЕРБ и вече не може да бъде "техен президент". После се впусна в сравнение между президента и премиера (и лидер на ГЕРБ, която не воюва с никого - б.р.)

"Нашият премиер превъзхожда президента в едно много важно нещо - обичлив човек е", обясни Героги Марков и даде за пример, че макар кметът на Перник Станислав Владимиров да е издигнат от БСП, Борисов го е нарекъл “наше момче” и работи с него. Казал и, че обича еднакво Меркел и Орбан.

В отговор от името на своята парламентарна група стана Крум Зарков от БСП. 

"Това, което ви дразни у президента, не е толкова, че свали доверието, не е дори и фактът, че той с цялото си държание уплътнява функцията на президент. Това, което ви дразни,  е, че той казва истината. Вие я знаете, но не я приемате и на всичко това трябва да се сложи край", заяви той.

Заместник-председателят на групата на ДПС в парламента Йордан Цонев пък оспори формата "снемане на доверие към правителство от президент" - припомняйки, че първи това направи държавния глава Росен Плевнелиев и още тогава оценката на движението е била, че това е "дикусионно конституционно амплоа". После добави, че Радев не е казал нищо ново, а това, че властта скача от криза в криза е факт, както и това, че липсват каквито и да било реформи.

"Президентът не снема доверие и не дава доверие, президентът обаче има право да каже своето мнение. Самото изявление не задълбочава ли тези кризи, защото криза има, посочва ли президентът формулата за излизане от кризата. Нашата оценка е "не". Ако формулата е нови избори, ние не сме убедени, че те ще донесат нещо по-различно, формулата на ДПС е диалог", каза още Йордан Цонев.

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

хм,

празни заплахи от страна на ГЕРБ с импийчмънт породени от злоба и гняв или Гешев държи още СРС-та, които е предоставил на приятеля (той каза че няма врагове) Борисов.
 's picture

Petyo9

Така му се пада!

Не само импийчмънт, но и в затвора да влезе! Като не взе мъжка позиция срещу назначаването на Иван Гешев за гл. прокурор, заслужава да бъде осъден за държавна измяна, или за друго престъпление което изобщо не си е помислял дори да извърши. Това заслужава! Останал насаме със себе си в затворническата килия милиарди пъти да проклина самият себе си.

Продажните герберасти са боклук,

но александър йорданов, жоро марков и петьо9 са по-зле и от продажни герберасти.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Никой няма да направи

Никой няма да направи необходимите за страната реформи, защото след това ще бъде изгонен от политиката! Особено в страна като нашата, където всеки гледа "мене си"! Необходим е общодържавно съгласие за реформите и тогава.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Слугите БОРИСОВИ!

Борисов, според ДС Марков бил обичлив човек. Нарекъл кмета на Перник наше момче. Преди време самият Борисов бе наречен наше момче от Пловдивския Гергов, на когото пък Борисов плати Варненската дупка, вместо да се проведе безпристрастно разследване как Дупката от Варна е отишла у Гергов. Това, разбира се, са алабализми от най-долна георгимарковска порода. Народът няма да се сватосва за Борисов, за да търси обичлив премиер. Народът иска премиерът да го защитава от грабители, да се бори с бедността, да няма по-ниски пенсии поне от 400 лева, да има вода за пиене и дори за къпъне, да обясни защо основните хранителни продукти в Румъния са по-евтини, отколкото у нас, защо в Гърциюя има 13-та пенсия, да обясни още защо е създал оптимални условия Божков да тлъстее и да обърне България в публичен дом? Да обясни кой е дал разрешение България да бъде превърната в европейско бунище? Да обясни Русиья ли е най-бедната страна, че непрекъснато харизва на Кремъл милиарди. Не съм фен на президента, защото е моделиран в руските лаборатории, но в случая президентът каза много истини за некадърното, продажно, мизерно и мега крадливо управление на ГЕРБ. Затова Борисов е толкова бесен, а слугинките му ДС Мйарков, Плевнелиев организират агитки за възхвала на премиера. Райзбира се, всички, който крадат посредством властта, ще подкрепят Борисов.. Лошото е, че рнснаците зомбираха народа, и той не е в състояние да защитава интересите си, превърнал се е в изостанало евразийско, а не в европейско племе, и затова политици като Доган, Местан, Караскачйанов и Симеоновци и гербаджиите, безмилостно го кожедерстват!

Браво!

Много точен и коректен коментар!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.