"Ние не воюваме с никого. Ние не сме нарушили добрия тон никога. Оставям на съвестта на всеки, който го прави, да продължава. Негова работа." 

Така започна кратката изява пред медии на премиера Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание днес - по време на протоколните снимки. Поводът е обявеното вчера от президента Румен Радев "снемане на доверието" от правителството, което според прегледа на печата, направен от премиера, се тълкува като "война между институциите". 

Заседанието на правителстото започна около 10 ч, както обикновено. Непосредствено преди това - но в Народното събрание, управляващи и опозиция се сблъскаха политически по съвсем същия повод - обръщението на държавния глава към народа. 

Първи на парламентарната трибуна се възкачи Георги Марков от ГЕРБ - за да говори от името на парламентарната си група. И обяви, че ГЕРБ има достатъчно депутати, за да предизвика процедура по импийчмънт на Румен Радев, но дали това ще се случи - ще зависи от решението на Конституционния съд за имунитета на президента. 

(Главният прокурор Иван Гешев поиска от КС търкуване на чл. 103 от основния закон - третиращ обхвата на президентския имунитет. След това държавното обвинение "подкрепи" искането си с разпространение на записи от СРС, в които Радев е "закачен", докато службите подслушвали началния на ВВС ген. Цанко Стойков по друго разследване. Именно това решение на КС очакват в ГЕРБ. Срок за произнасяне по закон няма - б.р.)

"Много съжаляваме за издънката на държавния глава, но ние вече не го считаме за президент на всички българи", каза още Марков.

"Ние оставаме верни на нашите избиратели, с които ще победим и 2021 г. и ще вървим напред и без, и въпреки президента“, добави.

Според депутата Радев е обидил избирателите на ГЕРБ и вече не може да бъде "техен президент". После се впусна в сравнение между президента и премиера (и лидер на ГЕРБ, която не воюва с никого - б.р.)

"Нашият премиер превъзхожда президента в едно много важно нещо - обичлив човек е", обясни Героги Марков и даде за пример, че макар кметът на Перник Станислав Владимиров да е издигнат от БСП, Борисов го е нарекъл “наше момче” и работи с него. Казал и, че обича еднакво Меркел и Орбан.

В отговор от името на своята парламентарна група стана Крум Зарков от БСП. 

"Това, което ви дразни у президента, не е толкова, че свали доверието, не е дори и фактът, че той с цялото си държание уплътнява функцията на президент. Това, което ви дразни,  е, че той казва истината. Вие я знаете, но не я приемате и на всичко това трябва да се сложи край", заяви той.

Заместник-председателят на групата на ДПС в парламента Йордан Цонев пък оспори формата "снемане на доверие към правителство от президент" - припомняйки, че първи това направи държавния глава Росен Плевнелиев и още тогава оценката на движението е била, че това е "дикусионно конституционно амплоа". После добави, че Радев не е казал нищо ново, а това, че властта скача от криза в криза е факт, както и това, че липсват каквито и да било реформи.

"Президентът не снема доверие и не дава доверие, президентът обаче има право да каже своето мнение. Самото изявление не задълбочава ли тези кризи, защото криза има, посочва ли президентът формулата за излизане от кризата. Нашата оценка е "не". Ако формулата е нови избори, ние не сме убедени, че те ще донесат нещо по-различно, формулата на ДПС е диалог", каза още Йордан Цонев.