Ден след като президентът Румен Радев обяви, че снема доверието си от правителството, шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниел Дариткова обяви, че държавният глава търси преднамерено криза, а условия за такава не съществуват.

„Правителството е стабилно и доказа след провалилия се вот на недоверие на БСП“, уточни тя.

Всъщност интервюто й пред Нова тв започна с въведението, че самата тя не е слушала обръщението на Румен Радев във вторник. Разказа, че се е запознала в последствие с него, с анонси от медиите. И спомена, че се е борила с грип. 

Защо точно сега направи изказването президентът, не съществуват условия за парламентарна криза, вотът не успя, България е пред влизане в еврозоната, бодро отбеляза Дариткова. 

И продължи:

„Днес коментарите ще бъдат основно около Конституцията. Тя трябва да се познава и да се цитира многократно. Президентът олицетворява единството на нацията според Конституцията. Според Член 1 цялата власт произтича от народа и никоя личност не може да присвоява упражняването на народния суверенитет”.

Тя заподозря Радев, че може да свали и доверието си от парламента. Посочи, че досега той е използвал 19 пъти правото си на вето. Но това по никакъв начин не е пречило на работата на Народното събрание. 

„Това е въпросът – защо точно сега? За нас това е необяснимото – защо избра точно този момент президентът.“

 

„Нещата за България се развиват добре – ние сме на прага на встъпване в чакалнята на еврозоната. Нещо, което говори за икономическа и финансова стабилност на страната. Ако всички партии имат консенсус, очаква се държавният глава също да бъде въвлечен в тази идея.  Би следвало той да бъде в подкрепа на това усилие на България. Разтроена съм от некомпетентното му изказване – няма нищо, което е прокарано тихомълком. Има ясни преговори с Европейската централна банка”, коментира Дариткова.

По думите й „темата за доверието е много сериозна“. 

„Президентската институция предполага, че трябва да заслужиш доверието на целия народ, не само на тези, които са те избрали. Това би увенчало един успешен президентски мандат. В случая виждаме ясно разграничаване на позицията „Който е с мен и ме последва, той защитава почтеността, всички останали са непочтени”. Тази част от изказването на президента най-много натъжи всички останали, които са подкрепили настоящето управление”, добави Дариткова. 

А за финал очерта и разликата между премиера и държавния глава:

„Ние решаваме реалните проблеми на хората. Борисов е на терен в Перник, а президентът е зад микрофоните в президенството.“