Стилиян Петров (40 г.) е един от най-знаменитите български футболисти. Роден е в Монтана, където започва за едноименния отбор. Оттам преминава в ЦСКА, а след това - в шотландския „Селтик“ и английския „Астън Вила“. Той е последният капитан, извеждал българския национален отбор на голямо първенство - Евро 2004 в Португалия.

През 2012 г. Стилиян Петров е диагностициран с левкемия. Болестта принуждава футболиста да прекрати кариерата си. Той успява да се излекува. Днес Стенли бе в Европарламента в Брюксел и разказа как е преборил рака в препълнената пленарна зала. Това стана по време на конференция, на която бе представен Европейският план за борба с рака. След речта си Петров разговаря с български журналисти.

- Г-н Петров, разполагахте само с 6 минути, за да произнесете речта си. Какво не успяхте да кажете на хората в залата и дали искате да го кажете чрез българските медии?

- Много неща. Когато водиш една такава битка, се изправяш пред много трудности, пред много препятствия. Може би някой ден ще успея да кажа през какво съм преминал, какво е било най-трудното за мен, как съм се справял в тези моменти... За 6 минути е много трудно. Въпросът е днес да се покаже, че хората, които са се борили с рака, които са изминали този път, застават един до друг и заедно се борим за намиране на лечение на рака.

- Каква беше реакцията ви, когато научихте, че сте победили болестта?

- Не мога да го обясня. Мога да кажа, че все още се боря. И винаги ще се боря, защото съм преминал през това. Да не забравяме, че когато си бил докоснат от рака, това вече никога не може да излезе от теб. Винаги ще се бориш, винаги ще се опитващ да помагаш на другите. И ти ставаш съпричастен не само чрез твоята собствена битка, но и с битката на другите. Това е най-важното.

- Често помагате на други хора анонимно. Защо предпочитате да останете анонимен?

- Знам колко е важно, независимо дали показваш или не показваш това, което вършиш. Знам, че е много важно да помагаме на хората, които са преминали през това. Всеки един от нас се бори и се справя с трудностите по съвсем различен, свой начин.

Аз имах нужда от подкрепа и я получих от милиони фенове на футбола, които са следели моята кариера. Но има и хора, които се борят сами. И те заслужават нашата подкрепа. Това, че показваме съпричастност с тяхната битка, означава, че има хора, които ги интересува. И ние помагаме с каквото можем.

- Фондацията ви действа ли в България?

- Разбира се. Работим в близки отношения с много български семейства, които търсят алтернатива за лечение в чужбина. Винаги ще помагаме.

- Следите ли българския футбол?

- Всеки ден.

- Какво мислите за шансовете на България да се класира на европейското първенство?

- Отборът не се представя на нивото, на които всички искаме да се представя. Но съм сигурен, че в предстоящия мач с Унгария момчетата ще дадат от себе си всичко и ще осъзнаят шанса, който им се дава България да се класира отново на голямо първенство.

- Ще се кандидатирате ли за президент на БФС? Това интересува много хора в България.

- Много директен въпрос, радвам се. Видях някои спекулации, доста имена се коментират в пространството. Да ви кажа честно, не мисля, че аз съм човекът, който трябва да се кандидатира. Трябва да е човек, който живее в България, познава българския футбол, съпричастен е с това, което става в момента. Мисля, че Митко Бербатов може би е удачен избор за президент на БФС. Той винаги е изразявал желание да промени нещата, да покаже съвсем друго лице на българския футбол. И мисля, че има по-силни кандидати от мен.

- Неотдавна четяхме за Стилиян Петров в „Астън Вила“, за Бербатов в „Манчестър Юнайтед“, за Мартин Петров в „Манчестър Сити“... А днес четем за някого във втора дивизия в Гърция или Турция. Кога отново ще видим някой нов Стилиян Петров в голям отбор?

- Надявам се скоро Не трябва да губим вяра. Всяка футболна държава е минавала през периоди като нашия. Но доста млади футболисти показват израстване. Въпросът е един да излезе, да му се даде шанс и оттам нататък отново ще имаме футболисти, които ще играят в петте топпървенства на Европа (Англия, Италия, Германия, Испания и Франция - б.р.).

- Не се ли опасявате, че Брекзит ще затрудни достъпа на български футболисти до английското първенство? Навремето, когато отидохте в „Селтик“, България още не беше в ЕС, водехте се чужденец и имахте проблеми с работната виза...

- Млад футболист с талант и качества никой никъде няма да го спре. Нито Англия, нито Брекзит.