За правителството на Джонсън успешен Брекзит би означавало да се наложи британският икономически суверенитет и да се подпише изгодна сделка с ЕС. Капитан Стефан Фет и неговите френски рибари могат да потопят този план, съобщава Ройтерс.

Фет и неговият екипаж, които са базирани в най-натовареното рибарско пристанище във Франция - Булон сюр Мер, продават предимно риба, уловена в британски води.

При старта на преговорите за търговска сделка Обединеното кралство ще обяви, че плавателни съдове като "Нотр Дам дьо Булон" (корабът на Фет) нямат право на автоматичен достъп до морските му територии.

Френските рибари обаче няма да приемат това и разполагат с мощен лост: ще принудят Брюксел чрез президента Макрон да спре преговорите, докато Великобритания не отстъпи.

"Макрон не бива да дава и инч на Великобритания", споделя капитан Фет.

Петдесетгодишният рибар обяви, че препитанието му е поставено на риск и добави, че френският държавен глава трябва да се противопостави на всякакви ограничения от страна на Лондон, като забрани вноса на уловени във Великобритания риби за ЕС.

Сферата на риболова доказва как една малка индустрия може да разбие амбициите на кралството за постигане на широкообхватна сделка, в която да бъде съхранен достъпа до Европейския пазар.

Британските води са сред най-богатите на риба в североизточната зона на Атлантическия океан. Настоящите регулации позволяват на лодките на ЕС да ловят риба до шест морски мили до британското крайбрежие, но след Брекзит изключителната икономическа зона ще обхваща до 200 мили от брега.

Ако не бъде постигната нова сделка, Фет няма да може да прекосява средата на Ламанша.

Ще бъде "много, много тежко", ако френските лодки не бъдат допуснати до британски води. Това заяви пред Ройтерс френският министър на земеделието Дидие Гилом.

"Може да има компенсаторни мерки", сподели той.

Конфликтни интереси

Възвръщането на контрола върху водите на Великобритания беше основна тема за водачите на кампанията за Брекзит. Британските рибари твърдят, че са направени твърде много отстъпки, когато кралството се присъединява към Европейската икономическа общност през 1973 г.

Общата политика на ЕС в областта на риболова определя колко на брой от всеки вид риба може да бъде уловен, фиксирани са и национални квоти. След като Великобритания стане независима крайбрежна държава, тя ще управлява своите рибни запаси самостоятелно.

"Необходимо е ново балансиране“, заяви британски служител. „Ние вярваме, че трябва да имаме по-голям дял от рибата във водите на Обединеното кралство.“

Европейски дипломат обаче изттъкна, че целта е „поддържане на статуквото“ за достъпа до британските води. Европейската комисия поддържа позицията, че не бива да има споразумение за свободна търговия без споразумение за риболов.

Друг европейски дипломат увери, че столиците на ЕС ще бъдат обединени по въпроса за риболова, както бяха по казуса с Ирланската граница по време на преговорите за сделка за Брекзит.

Значим за крайбрежните общности

Риболовът има малък принос за икономиката на ЕС, като осигурява едва 180 000 работни места. 

Но той е от изключително значение за крайбрежните общности във Франция, Швеция, Дания, Белгия и Нидерландия, така че преговорите ще отидат далеч отвъд достъпа до риболовни зони.

В Булон сюр Мер около 5000 души работят в хладилни складове и преработвателни заводи, като годишно разпределят 400 000 тона риба из пазарите на Европа. По-малко от 10 процента са заловени край пристанището - рибите, омарите и мидите, хванати в Шотландия, Норвегия и Фарьорските острови често пристигат с камиони от британските пристанища.

Великобритания може и да заема по-твърда позиция по отношение на достъпа на плавателни съдове до водите си, но британските рибари не са подготвени да се откажат от Европа. Това е мнението на Емерик Хършан - шеф на местен клон на Съюза на риболовците.

"Може да запазите рибните запаси за себе си, да спрете риболова на други хора, но все пак ще ви се наложи да си изкарвате прехраната", настоява той.