Уважаеми г-да олигарси*,

Разбирате ли сега защо е необходимо да има върховенство на закона? Съжалявате ли горчиво, че години наред се правите, че този въпрос не ви касае?

Напротив, касае ви и още как.

Върховенството на закона в исторически план не е било извоювано от, да го наречем, народа. Още по-малко пък е било установено заради загриженост на, да го наречем, елита за народните маси.

Върховенството на закона се е установило в резултат на междуособните войни на такива като вас. В един момент ваши предшественици от близкото и по-далечното миналo са решили, че трябва да се създаде такъв правен ред, при който никой от тях да не може да придобива толкова голяма власт, че да се саморазправя с другите. За това в един момент в Рим думата "цар" е станала мръсна дума и някъде около 509 г. пр. Хр. е основана република. Затова през 1215 г. английските благородници налагат на краля известната Магна харта, която накратко постановява точно това - че законът важи за всички, дори и за краля. Всички тези събития са били предшествани от кървави междуособици. Подобни събития има и в по-ново време.

Въобще четенето на историята е не по-малко ценно от колекционирането на антики.

Положението е от ясно по-ясно. У нас в момента един или неколцина от вас имат толкова много власт, че могат да се саморазправят с останалите. #Кой е той или кои са те? Има основателни съмнения в една посока, но името няма как да бъде посочено без доказателства. Но може би е редно да се припомни, че според публични изказвания на главния прокурор Иван Гешев - основен инструмент за саморазправа с изпадналите в немилост - всички са олигарси с изключение Делян Пеевски, който е просто депутат от ДПС.

Така че, уважаеми олигарси, направете всичко, което можете, за да се превърне България в истинска правова държава с върховенство на закона от европейски тип. Вярно, ще трябва да се откажете от някои ваши евразийски навици. Вероятно и някои лев ще трябва да заделите. Сигурно ще трябва да загубите и  възможности за влияние, каквито досега сте имали. За съжаление ще трябва не само да започнете да спазвате закона, но дори да пропагандирате спазването му.

Трудно ще ви бъде, няма спор. Дори болезнено. Но от друга страна ще си гарантирате, че такива работи, като тези от последните месеци, повече няма да се случват.

Върховенство на закона у нас означава само едно - главният прокурор да се контролира публично от държавни институции. А не задкулисно от тези, които са го избрали или по-точно назначили. В нашия случай - от този или тези, които в момента се саморазправят с вас.

Гешев е прав - време е този криминален преход да свърши. И нищо чудно той наистина да свърши. Само че не точно така, както той и задкулисните му кукловоди очакват.

Това зависи и от вас, уважаеми олигарси!

*Думата "олигарси" е използвана само и единствено в смисъла, който влага в нея главният прокурор Иван Гешев