Защо когато частник организира лотария това е порок, а когато държавата – добродетел? За преразпределение на пазара между олигархичните кръгове ли става въпрос? Получавали ли са в продължение на пет години членовете на Държавната комисия за хазарта „картички за Нова година и за първа пролет“, за да си затварят очите за различното таксуване на частните оператори и държавния тотализатор?

Какъв контрол на облагането са осъществявали членовете на ДКХ, които са и представители на НАП, ДАНС и на министерствата на икономиката и на правосъдието? Каква отговорност ще понесе принципалът на тази комисия и на приходната агенция – Министерство на финансите? Защо законът за хазарта от 2018 г. потъна в деловодството на Народното събрание и така и не бе разгледан? Отнемането на лицензите за лотарийни игри и монопола върху тях на тотото не е ли противоконституционно? Няма ли риск за българския данъкоплатец да заплати цената на една осъдителна срещу държавата присъда?

Това са малка част от въпросите, които депутатите от БСП поставиха днес от парламентарната трибуна при обсъждането на първо четене на промените в Закона за хазарта. Както е известно, те са внесени от лидера на НФСБ и съпредседател на малката управляваща коалиция Обединени патриоти Валери Симеонов и бяха горещо подкрепени от премиера Бойко Борисов и от финансовия министър Владислав Горанов. С тях се предвижда отнемане на лицензите на частните оператори и монопол върху продажбата на т.нар. талончета за търкане от страна на спортния тотализатор. Мотивите на Симеонов са, че така държавата щяла да се бори с този бич хазартът, както и че щели да влязат повече пари за държавния спорт, тъй като тотото прави отчисления за това в бюджета.

Законът днес бе приет със 116 гласа „за“, двама „против“ и 68 „въздържал се“. По него дебатираха единствено представители на левицата и на партията на Симеонов начело с него. От ГЕРБ запазиха мълчание, като остана неясно защо. От ДПС също не се изказваха, но позицията на партията, заявена по-рано, е, че ще запазят неутралитет по темата. 

Самият дебат пък се развиваше на фона на арестите на в Държавната комисия по хазарта и обиските на офиси на мажоритарния собственик на „Национална лотария“ Васил Божков, които текат от рано сутринта. 

Здравето на нацията

Симеонов представи мотивите си да предложи измененията, като наблегна на това, че било дълг на народните представители да „положим необходимите усилия за опазване на здравето на нашите сънародници“.

„Разпространението на този вид болестна зависимост трябва да бъде възпрепятствано и най-сигурният начин е тези лотарийни игри да се извършват само и единствено от държавата“, заяви той.

И от левицата веднага констатираха с ирония:

„Ако е частно търкането на билетчета – е порок, ако е държавно – е добродетел.“

Румен Гечев обяви, че БСП няма да подкрепи законопроекта „поради икономически и морални причини“. И обясни:

„Става въпрос за преразпределението на пазар, който носи лесни пари, между олигархичните кръгове. 
Той цели пускане на известна мъгла и под нея и под чадъра се извършва това преразпределение.“

След което попита къде са държавните институции и защо са допуснали 210 милиона лева да не влязат в бюджета, оставайки в ръцете на частните оператори и то в продължение на пет години, каквато е констатацията на държавния финансов контрол – АДФИ.

„Много добре е направена тази проверка, ама аз мисля, че тя е поръчана. Борисов казва „Как да го скрия този доклад?“. Ама как ще го скриете бе господине, вие сте го поръчали този доклад!“, заяви Гечев, визирайки проверката на АДФИ и последвалия коментар на премиера Бойко Борисов.

Дирекция „Водоплаващи птици“

След което депутатът припомни, че и НАП и комисията по хазарта са под шапката на финансовото министерство, респективно на правителството. И констатира:

„Или са пълни калинки, или са добри професионалисти, но са затворили не едното, а двете очи. Да се провери колко картички за Нова година са получили, че да си затворят очите и да прелитат покрай тях стотици милиони."

"НАП е вътре в комисията по хазарта – най-добрият експерт трябва да е там. Вие кой бихте изпратили в тази бала от пари. После – ДАНС. Какво прави там пет години. Много ми е любопитно дали представителят на ДАНС е още там или се е пенсионирал. Министерство на правосъдието е там там, и Министерство на икономиката. Цялата държава е там, а в комисията папкат картички за Нова година и за първа пролет. Само няма Дирекция „Водоплаващи птици“ в нея. Всичко има, само няма контрол.“

Гечев посочи, че левицата е против всякакви форми на хазарт. Но „ тук трябваше да видим разчети и за бюджета“.

„Защото аз бих помислил би ли имало загуби за бюджета и от евентуални съдебни процедури“, отбеляза той.

За да защити проекта си стана Симеонов. И заяви, че изложените от левицата мотиви не били по същността на проекта. 

„Аз не разбрах защо няма да го подкрепите. Едно голо обяснение, че се извършва преразпределяне на пазара – това е едно неподкрепено с нищо обвинение“, посочи.

„Има обосновани предположения, че този законопроект има за цел да обслужи частен интерес“, продължиха да настояват от левицата, в случая - Валентин Ламбев.

А Антон Кутев препрати и към липсващия Делян Пеевски и бизнесмените изобщо:

"Тук става въпрос за опит за отнемане на бизнеси. В момента им кънтят ушите на всички бизнесмени в България, включително на тези, които стоят на първия ред, ама не стоят. "

„Защо е това бързане, след като пет години нито една институция не видя проблем. Ама всички хазартни игри водят до пристрастяване, не само лотарията. Бинго, кено, казина – там пристрастяване няма, нали, там проблем няма. Това не е решаване на проблем. Закриваме ли лотариите – не; увеличаваме ли таксите, за да ги изравним с тези на тотализатора – не. Ще спрат ли да търкат талончета гражданите – не, няма. Ще ги ги купуват от тотото“, допълни Николай Тишев.

От БСП поставиха и въпроса дали монополизацията на лотарията не противоречи на Конституцията, в която е изброени в кои сектори може да има държавен монопол, като хазартът не сред тях.