Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Това е история за новичок, вода, газ и хазарт. И за националната сигурност на България, която изглежда под сериозна заплаха - заради стремежа на частни субекти да пожертват националния интерес в името на своя собствен.

Скандалите с излишъка на руски шпиони и лотарийни билетчета навсякъде в България и с недостига на питейна вода в Перник и на други места имат нещо общо: всички те са симптом на сериозен проблем със защитата на националната ни сигурност. Проблем, който произлиза от желанието на частни субекти да пожертват националните интереси, за да наложат своите собствени - било то икономически или партийни.

Изчезналата вода

Освен ключова придобивка още от римско време течащата питейна вода е и важен елемент на националната сигурност на всяка страна. Целият проблем с казуса “Перник” е, че недостигът на вода в този град беше недогледан и дори умишлено крит месеци наред най-вече от управляващите страната и града. Опозицията и медиите също имат вина, но основната е на управляващите, които би трябвало да имат представа за пълната картина.

Криенето на драмата се случи поради две причини. Първо, партийните интереси на управляващите партии диктуваха разкриването на проблема да стане след местните избори през 2019 г. Второ, водата на Перник и на други градове се е използвала за частни цели от заводи, вецове и т.н. За правителствата техните интереси очевидно са с приоритет пред интересите на гражданите, които в резултат от тази политика сега трябва да стоят на воден режим.

Накратко: става дума за сериозно сгрешена политика на национално ниво, а основните отговорни лица са в правителството и парламентарното му мнозинство.

Новичок

Водата изчезна, но за сметка на това се появи новичок. Или нещо подобно, което е било внесено в страната от същата секретна част на руските служби, отговорна и за отравянето на Скрипал във Великобритания. В България покушението е извършено преди аферата “Скрипал”, но без нея и без опитите на британците да стигнат до истината ние дори нямаше да разберем за химическите експерименти на братска Русия на наша територия.

Куриозното беше, че по казуса “Скрипал” България защити Русия и официално подкрепи нейната (несъстоятелна) гледна точка. А именно, че няма достатъчно доказателства за умишлено отравяне.

Как може страна членка на НАТО и ЕС да изпадне в такава комична ситуация? Първо, да не знае за дейността на чужди служби или да крие казуса години наред. Второ, да си направи оглушки, когато много сходен казус се случва на територията на съюзник от НАТО и ЕС. И трето, официално да подкрепи позицията на Русия, а не тази на съюзника си.

Историята има и продължение. Четири години след отравянето на наша територия вече имаме три заподозрени руски лица. Странно е обаче, че макар Гебрев многократно да намеква за български помагачи или дори поръчители на покушението срещу него, нашите служби и разследващи органи категорично отхвърлят тази теза и не е ясно дали изобщо са свършили нещо по нея.

Ако не бяха чужди посолства и служби, историята с отравянето на Гебрев и досега щеше да се бистри само през призмата на борбите за собствеността върху “Дунарит” и вторичното усвояване на наследството на КТБ. По тези въпроси политическото разделение не е между ляво и дясно, а между тези, които ги защитава адвокат, и тези, които ги защитава прокурор. Гебрев към момента е от първите и оттам изглежда идват много от проблемите му.

Но изводът, който се налага, е тревожен. Службите и държавните органи са толкова ангажирани да се месят в спорове между бизнеси, че или “проспиват” тежки пробиви на националната сигурност (което е много лошо), или пък жертват националната сигурност, за да защитават определени частни интереси (което е още по-лошо). Тук отговорността отново е системна и касае висшето ръководство на държавата.

Цената на газа. И "Белене"

Без да е взето окончателно политическо решение за строеж на АЕЦ “Белене”, вече имаме купени два реактора. Как и защо се е случило - не знаем. И това ако не е пробив в националната сигурност…

Тази история вече е забравена и заметена. Поуки не са извадени. А когато няма поуки, нещата се повтарят. Повторението може да се случи под формата не на атом, а на газ. Кой какво е обещавал на Русия - отново не е ясно, но вече се съгласихме да построим паралелен на съществуващия газопровод, с който Русия да избира дали да пуска газ през Украйна или през Турция. Може и да сме на загуба, но сме на газовата карта на Европа.

Това добре, но сметката ни може да излезе доста крива. Ако САЩ наложат санкции на „Турски поток" и не забележат разликата между него и нашия “Балкански поток”, ние можем да се окажем в странна ситуация. От една страна, ако изпълним строежа, ще влезем в санкционен режим с тежки последици. А ако не го завършим, ще трябва да плащаме неустойки на Русия. И в двата случая ще сме назад с един-два милиарда.

Голям е натискът тези проекти да се случат. Натиск от страна на енергийни лобита и частни интереси. Тези лобита ще спечелят много и от нов АЕЦ, и от полагането на тръби. Но когато държавата поставя такива частни интереси винаги на най-първо място, страда и общественият интерес, и националната сигурност.

Лотарийните билетчета

Борбата срещу бедността е основна задача на всяка модерна държава. Това е въпрос и на национална сигурност, защото бедността води до социални напрежения и трудна управляемост.

От последните скандали в хазарта научихме, че българите дават над 1 милиард лева годишно за лотарии и други подобни. От социална гледна точка това е преразпределение на около 1% от БВП основно от по-бедните към по-богатите. Прав е Валери Симеонов да повдигне въпроса за целесъобразността на тази политика. От нея печелят определени бизнеси и медии, а част от парите отиват в бюджета. Но така или иначе става дума за вземане на ресурс от най-нуждаещите се в полза на други групи.

Обикновено с данъчна политика държавата би трябвало да обезкуражава такъв тип бизнес “инициативи”. Въпреки разгорелия се скандал обаче министърът на финансите Горанов успя да предложи (за кратко) облекчаване на данъка/таксата за хазарта. След това се стигна и до идеята да се въведе държавен монопол върху лотариите.

Проблемът с всичко това е, че въпросът започна да се разнищва едва когато стана ясно, че между основните частни играчи в този сектор има сериозен конфликт. В бизнеса с лотариите основният разход на организаторите е за медийна реклама. Вероятно собствениците на медии са решили да затворят бизнес кръга: имат лотария, рекламират си я в собствената телевизия и отчитат разхода пред Горанов, който им вади този разход от данъка. Хубава идея, както се казва. Пък и осъществима. Особено ако те представлява не адвокат, а прокурор. Макар че ако опонентът ти е известен с антропоморфни прякори, може да се окаже, че казусът отива към извънсъдебно решение.

И докато полицията ловеше въоръжени грузинци в ролсройси, държавата реши да се задейства за хазарта. И тук обаче не е съвсем ясно какъв е водещият мотив: общественият интерес, националната сигурност или подкрепата за един бизнесмен срещу друг.

Поуките

Националната сигурност не е (само) самолетите, корабите и многобройните ни служби. Това е на първо място способността ясно да формулираш обществен интерес и, второ, но не по-маловажно, да го отстояваш грамотно и ефективно срещу агресивни частни интереси. В разгледаните четири случая управлението има сериозни трудности и във формулирането, и в отстояването на националния интерес. А когато става дума за вода, газ, ядрена енергия и борба срещу бедността, тези провали са неизбежно и провали в защитата на националната ни сигурност. Дано този път поуките да бъдат извлечени.

"Дойче веле"

Коментари

Нека да сме по-точни за връзката между описаните проявления

на корупция в държавата, каквато господин анализаторът старателно отбягва. Проблемът с водата на Перник е ясен - подаването на питейна вода за индустриални нужда е по-евтино за местния олигарх, отколкото подаването на вода за индустриални нужди. И министърът взе парите и одобри. Перничани (и цялата държава) сега ще плати на същата банда да ги "спаси". Проблемът с лотарията е също ясен - там просто относителната сила на две мафиотски групи се промени и едната, която е губеща ще трябва да си подвие опашката и да умре, така, както тя навремето е убила нейната конкуренция. Това са локални проблеми и преразпределения, които се базират на относителната сила на мутренските групировки, а тя се базира у нас главно на подкрепата им от външни фактори. АЕЦ Белене, газът и новичокът са страната на монетата, която обяснява защо Черепа няма такива фактори, а Големата Мутра има. Те (АЕЦ-овете, газът и "новичокът") са свързани в едно от корупционно-политически съюз на престъпници от двете страни на Атлантическия океан. От една страна имаме българската корупция, овладяла държавата, която се опитва да заграби всичко, което носи доходи без работа. Бойко Борисов, който овладя търговията с ток преди 6-7 години иска да овладее и алъш-вериша с ядрено гориво. И след като направи тази схема за "Козлодуй", след това да я повтори с Белене, откъдето вече отхапа солиден куш между 2010 и 2012. От другата страна имаме продавачите на скъп шистов газ и дефектно ядрено гориво, които неистово желаят да изместят руската си конкуренция и понеже не могат на база на цена, измислят алтернативни, политически методи. Мръсният съюз на тази шайка, воден от американската корупция има нужда от извинение и затова е създаден, години след "случката", фалшивият наратив "новичок". А цялата пасмина, която го тиражира е на заплата при тези, които се канят да ни грабят - с продажби на оръжия, на "евтин" газ и "евтино" ядрено гориво.

Добре си го написал и си прав,

обаче Смильов, големият "експерт" по празни приказки не го заслужава. Той заслужава единствено да не му се обръща внимание, всеки комунистически даскал от катедра "Философия" може да го нареже като зелка.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

ЕЕвразийски степи

Може ли Субект, който публично с показна демонстрация отказа да се раздели с партийния си БКП билет, което бе послание до Кремъл, че се врича в доживотна вярност, преданост и щедрост към Русия, дасе откаже от ангажиментите си? Плюс това дошъл на бял свят от подземното царство с всичките усвоени методи и инстинкти за коварство, оцеляване, грабежи, ненаситност към богатеене без труд,, безродничество, да носи полза народу? Може ли субектът, овладял до гросмайсторска висота корупционните техники, редовно и щедро отчиташ се на Големия брат, който го пази от зли духове, да се откаже от навиците си и да дари радост на българите, които той вече не ги счита за негово племе? Дали беленският гьол, ниските пенсии, безводието, здравеопазването без лекари, сестри и акушерки и сестри, или нещо друго, важното за нашия субект е да отнеме разума на българското племе, за да му се подчинява и обича повече от себе си, да е готово да се жертва за него, с благодарност и радост да тръгне на паша към евразийските безводни степи, когато му дойде времето.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.