Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕС трябва да разработи общ демократичен механизъм за самоопределение.

Това заяви днес в първото си изказване като евродепутат каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон.

Вчера той и съратникът му Тони Комин влязоха в Европарламента в Страсбург, след като през декември 2019 г. Съдът на ЕС постанови преразглеждане на техния случай. Двамата са независими евродепутати.

 
Пучдемон говори по време на представянето на приоритетите на хърватското председателство на ЕС.

Той изтъкна, че Хърватия, която е независима по-малко от 20 години, днес е пълноправен член на ЕС. Но не спомена и дума за предупреждението на Еврокомисията, че отцепване на Каталуня от Испания ще означава автоматично излизане от Съюза и нови преговори за членство. Новоизпеченият евродепутат похвали Загреб, че се е застъпил за диалог между Испания и Каталуня.

„Репресията не е решение“, изтъкна бившият премиер на Каталуня, който е беглец в Белгия, след като Испания издаде заповед за арестуването му.

Той очевидно имаше предвид действията на испанската полиция след референдума за недамисимост на Каталуня на 1 октомври 2017 г., обявен от централните власти в Мадрид за незаконен.

„Политиците трябва да покажат, че правото на самоопределение е най-ефикасният начин за уреждане на конфликти“, завърши Пучдемон.

Той отхвърли исканията на двама депутати да му зададат въпроси.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.