Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон и Тони Комин са евродепутати, обяви днес председателят на Европарламента Давид Сасоли.

Той съобщи новината при откриването преди първата за годината пленарна сесия в Страсбург.

Преди близо месец Съдът на Европейския съюз (СЕС) постанови, че Пучдемон, Комин, както и съратникът им Ориол Жункерас се ползват с имунитет от избирането им за евродепутати през май 2019 г.

Мандатът на Жункерас обаче бе анулиран на 3 януари от Избирателната комисия в Испания. Причина е фактът, че той излежава 13-годишна присъда в родината си за заговор срещу държавата и злоупотреба с публични средства. Сасоли също постанови, че бившият регионален вицепремиер на Каталуня вече не е евродепутат.

Но това не се отнася за бившия премиер Карлес Пучдемон и неговия министър на здравеопазването Тони Комин. И дмамата избягаха в Белгия, която отказва да ги предаде на Испания. Затова те не са съдени в родината си и днес се възползваха от решението на СЕС, за да влязат в Европарламента.

Пучдемон веднага даде пресконференция, която се превърна в главното събитие за деня в ЕП. На нея той разкритикува Испания и заяви, че ако има справедливост, Ориол Жункерас трябва да е в Страсбург заедно с него и Тони Комин.

„Кризата в Каталуня има своите преки последици за основите на ЕС. Време е Съюзът да се ангажира“, заяви Пучдемон.

След което позира за снимка с британския евродепутат Найджъл Фараж, лидера на „Партия Брекзит“. И Пучдемон, и Комин ще бъдат независими депутати, обяви Давид Сасоли. В тези група е и Фараж.

В края на месеца обаче Великобритания ще напусне ЕС. И съответно депутатите от Обединеното кралство ще напуснат Европарламента.

Коментари

 's picture

Бобо

Сепаратистите

Ама и Путин си избира едни измекяри ..... Ама то човек като се замисли , кой би му се вързал на ватнишките уйдурми , само измекяри , досущ като у нас .

Бобо, добре, че немаш жена,

че иначе щеше да й се налага всяка вечер да яде бой и да слуша как ти е изневерявала с Путин... Кажи обаче, би ли й чел след това Истанбулската конвенция?

Какво толкова странно има в това, че двама политици на

малцинство, спечелили избори въпреки опитите на управляващата върхушка да ги спре, заемат местата си в парламента на Европа? И защо тези квалификации - "сепаратисти" и т.н. Те са, както бяха и гражданите на Косово, лидери на борбата за самоопределение. При това и за разлика от свободолюбивите косовски ислямонацита, те са лидери, които не се издържат с търговия на органи на "враговете си".

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.