Чудните приключения на кмета на Несебър Николай Димитров със съдебната система продължават, след като той показно бе "опраскан" точно преди местните избори, спечели ги още на първи тур от килията, а после самата прокуратура, след като го подържа в ареста, премисли и му облекчи мярката за неотклонение и го пусна. За основание на това самото държавно обвинение посочваше, че няма опасност той да извърши ново престъпление.

След няколко дни обаче прокуратурата премисли и поиска отстраняването от длъжност на Димитров, който междувременно вече бе встъпил като кмет. Основанието – че има опасност да извърши престъпление, като влияе на свидетели.

Както е известно, първоинстанционният специализиран съд отказа да отстрани кмета, а днес случаят попадна при апелативните спецсъдии. Прокуратурата очаквано се мотивира, че Николай Димитров не трябва да бъде кмет, защото можело да влияе на служители от местното общинско предприятие БКС, някои от които са свидетели по делото. Според прокурорите голям брой служители лятно време биват назначавани в предприятието за озеленяване и поддръжка и те са наясно, че ако свидетелстват срещу кмета, биха могли да загубят работата си. 

Защитата напротив – изтъкна, че от списъка със свидетели единствено двама анонимни са вероятно работници на БКС. 15 души са дали показания вече пред съдия и според адвокат Петър Атанасов кметът не може да промени нищо.

Самият Димитров каза в последната си дума, че иска да бъде оставен да работи, тъй като започва финансовата година на общината.

Съдът, който се съвещава едва около минута, автоматично отхвърли протеста на прокуратурата и потвърди мнението на първоинстанционните магистрати, че няма основание заради обвиненията за купуване на гласове Николай Димиров да бъде отстраняван.

Мотивът обаче е повече от прост – в момента искат да го отстранят от длъжността кмет, а всички обвинения касаят качеството му "кандидат". Казано просто - дори да е извършил състовамерните деяния купуване на гласове, изобщо не е изпълнявал длъжността, на която е в момента и не може тя да има отношение към евентуалното престъпление.