Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за отстраняване от длъжност на кмета на община Несебър Николай Димитров. Съобщението дойде от държавното обвинение ден, след като Димитров трябваше да поеме управлението на морската община. Той бе преизбран на местните избори през есента на 2019 г., но още по време на кампанията бе арестуван по обвинение за организирана престъпна група за купуване на гласове.

На 23 декември Димитров беше пуснат от ареста срещу парична гаранция от 50 000 лева.  Тогава съдът определи, че не е налице опасност той да се укрие, отпаднала е и опасността да извърши ново престъпление, доколкото са събрани значителен обем доказателства по досъдебното производство. От 2 януари Димитров пое отново управлението на община Несебър.

Сега Специализираната прокуратура иска отстраняването му от длъжност до приключване на досъдебното производство, тъй като в качеството си на кмет той е основен работодател на голям брой фирми и лица в общината и разполага с възможности да повлияе на свидетели.

Интересното в този казус е, че още от първия ден адвокат Ина Лулчева твърди, че престъплението "купуване на гласове" изобщо не е подсъдно на спец институциите - прокуратура и съд. На същото основание съдът пусна един от евентуалните "съучастници". Ядовете на кмета със спецпрокуратурата обаче продължават.