Пратеник на Клуб Z в Истанбул

Официално - газопроводът "Турски поток" бе открит на церемония със символично завъртане на крана от президентите на Турция, Русия, Сърбия и премиера на България - Реджеп Таийп Ердоган, Владимир Путин, Александър Вучич и Бойко Борисов. Събитието бе определено като "исторически момент" и "символ на новото време".

Премиерът Бойко Борисов пристигна по обяд в Истанбул. Той кацна с правителствения "Ербъс" и делегацията си - министрите на финансите и на енергетиката Владислав Горанов и Теменужка Петкова и шефа на "Булгартрансгаз" Владимир Маринов. 

Малко преди 14 ч. българско време.

Посланикът на България в Турция Надежда Михайлова посрещна Бойко Борисов и делегацията на летището в Истанбул. Това се предаваше на живо във фейсбук. 

Малко след 14 ч. 

Последва кратка среща между Борисов и другия гост на откриването на "Турски поток" от Балканите - президента на Сърбия Александър Вучич. Пред него премиерът сподели, че българските журналисти го питали дали и в Сърбия газопровода от турската граница ще го наричат "Балкански поток" (както Борисов настоява да се казва тръбата от турската до сръбската граница, свързана с "Турски поток" - б.р.).

На това Вучич обяви: 

"И в Сърбия ще го наричат "Балкански поток".

"Това са си нашите газопреносни мрежи", уточни българският премиер.

Около 14,15 ч.

Домакинът - президентът на Турция Реджеп Ердоган заедно с госта си - президента на Русия Владимир Путин, посрещнаха Борисов и Вучич. След здрависванията Борисов и Путин се поздравиха на руски език за новата година, както се чу от видеоизлъчването. Първите мъже в четирите държави тръгнаха към залата за церемонията по откриване на "Турски поток". 

По-късно стана ясно, че Борисов отбелязал пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта "Турски поток" на наша територия. Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области - Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Борисов благодари и на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за поканата за участие в церемонията по откриването на „Турски поток“. Турция е непосредствен съсед на България, наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията, икономиката.

Борисов и Путин започнаха да вървят заедно напред и да си говорят. Премиерът обясни на руския президент, че у нас малко е закъсняло строителството на тръбата. Но вече се строи интензивно. И сега се правят между 5 и 7 км на ден. Разказа му и кои компании са ангажирани със строителството.

Малко преди 14,30 ч.

Четиримата държавни мъже разговарят кратко, преди да влязат в залата за тържественото откриване на "Турски поток".

След което започна церемонията, като подредбата на първия ред изглеждаше така: Владимир Путин, домакинът Ердоган, Вучич, Борисов.

След церемонията имаше двустранна среща Ердоган-Борисов. След нея домакините дадоха официалната вечеря за гостите.

Срещата с Ердоган

Борисов и Ердоган са обсъдили разширяването на двустранното политическо и икономическо сътрудничество, съобщи по-късно правителствената пресслужба. В хода на разговора българският министър-председател изтъкнал стабилното и устойчиво развитие на отношенията между България и Турция в редица сектори.

„Турция е наш съсед, съюзник в НАТО и наш ключов партньор в областта на миграцията, сигурността, борбата с тероризма, енергетиката, селското стопанство“, е заявил Борисов.

Той отбелязал и че страната ни високо оценява приноса на Турция по въпросите с миграцията и определи като ключово прилагането на съвместната декларация межди ЕС и Турция от 18 март 2016 г.

„Дипломацията и мирът трябва да останат водещи при решаването на редица проблеми. Всички ние имаме интерес да изградим бъдеще, което се основава на стабилност, сигурност и просперитет“, изтъкнал още българският премиер.

Борисов и Ердоган са говорили и за ситуацията в Близкия изток. България никога не е водила политика срещу някоя държава, било подчертано на разговорите. „Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток“, категоричен бил българският премиер, съобщава правителствената пресслужба.