Пратеник на Клуб Z

Истанбул 

"Турски поток" е символ на новото време. Руско-турското приятелство ще се задълбочи. Както е казано в един руски фразеологизъм - "умен приятел ти дава възможност да преминеш половината път още в началото". 

Това заяви днес турският президент Реджеп Тайп Ердоган по време на откриването на новият руски газопровод през Черно море - "Турски поток". 

На официалното събитие в огромния нов конгресен център "Халич" присъстваха също и президентът на Русия Владимир Путин, българският премиер Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич. 

Конференцията беше открита първо от руския министър на енергетиката, последван от неговия турски колега. Тогава на сцената, под съпровода на тържествена музика, излязоха двамата президенти Владимир Путин и Реджеп Ердоган. След последвалите бурни аплодисменти, думата взе именно Путин. Накратко - руският президент бързо е забравил всички моменти на неразбирателство между него и Ердоган, и от сцената се изнесе реч, в която се демонстрира топла дружба.

"Свидетели сме на много важно събитие, не само за Русия и Турция, но и за цяла Южна Европа. Доставката на газ от Сибир до Турция ще обезпечи не сигурността на тези страни. Благодаря за политическата воля на Турция, която предпочете интересите на своята страна, пред други варианти. Можем да решаваме много важни задачи, ако имаме волята да го правим. 

Живеем в много сложен свят и за съжаление в този регион има опасни тенденции.Турция обаче показва друг пример - на сътрудничество на народите, на Европа и на света.", каза Путин.

 

"Разработването на съвместния проект всъщност показва, че стратегическото партньорство между двете страни дава положителни резултати. Независимо от ситуацията в света", продължи той.

И още: "Износът на природен газ се осъществява почти 30 години. Вече има и нов маршрут - "Турски поток". Това е безпрецедентна по своите параметри система. Всяка тръба е с капацитет с 16 млрд. куб. метра. Това е много сложна система от инженерна гледна точка. Започва от Западен Сибир и се предоставя на колегите от Турция. Втората част ще продължи към балканските страни - България, Гърция и Сърбия".

Според него доставянето на природния газ щяло да окаже положително влияние върху много страни от Южна Европа.

"Ще обезпечи енергийната сигурност. Използвана беше иновационна технология и за много кратко време бяха положени тръби на дъното на Черно море - 6 км на ден", каза той.

"Може да решаваме много различни задачи, ако имаме добра воля за това. Живеем в много сложен свят и, за съжаление, в регион, в който има тенденции за обостряне на ситуацията. Турция показва друг пример - сътрудничество за благото на този свят", завърши руският президент.

Ердоган: Гордеем се

Веднага след Путин приветствено слово отправи и турският му колега Реджеп Таийп Ердоган. За да поздрави "искрено и от все сърце" правителствените ръководители на Русия, Сърбия и България - Путин, Александър Вучич и Бойко Борисов. След което обяви: 

"Вие сте свидетели на исторически момент, гордеем се. За нас е чест да ви посрещнем в Истанбул. Надявам се 2020 г. да донесе само добри неща както на нашите народи, така и на целия свят."

Но посвети речта си предимно на партньорството с Москва.

"Турски поток" ще бъде символ на новото време. А също така целият регион ще се възползва от този проект", заяви Ердоган и допълни, че 53 милиона граждани се възползват активно от природния газ, който минава през този газопровод.

Ердоган отчете, че през изминалите 33 г. Турция е получила 400 милиарда куб. м газ от Русия. "Това показва, че на принципа печалба-печалба продължаваме сътрудничеството не само в енергийния сектор, а и в други. Ще продължим да поставяме своите подписи под други успехи", посочи.

"Още от времето на цар Иван III са положени основите на сътрудничеството между Русия и Турция – повече от 500 години. Това са две страни от Евразия, които показват пример за сътрудничество, който ще допринесе за мира в нашия регион", допълни Ердоган.

След което се похвали, че доброто сътрудничество между Москва и Анкара увеличило в пъти стокообмена между двете държави - от 400 милиона долара до скоро - на милиарди сега.

Турските интереси

Ердоган говори и за проекта за газопровод на Кипър, Израел и Гърция, който се реализира без разрешение на Турция. "Винаги сме били против конфликтите и напреженията, но нашата цел е защитаване на интересите на Северен Кипър и нито един прооект, който игнорира нашите интереси в Средиземно море, няма да успее. Имаме най-дългото крайбрежие в Средиземно море и имаме право да изкажем съображения за всеки един проект, който е в акваторията му", заяви той.

Обърна внимание и на конфликта Иран-САЩ с ликвидирането на генерал Касим Солеймани, подчертавайки, че "страните в Залива не трябва да се превръщат в зона на конфликт".

"Ще направим всичко възможно да бъде обезпечена териториалната цялостност на Ирак, както и устойчивото й развитие. Защото и без това сме изморени от това, което изживяхме през последните няколко години. Милиони хора от Ирак до Сирия заплатиха с живота си, а градовете на ислямската цивилизация се превърнаха в руини. Това са външните сили, които се възползваха и вече никой не е в състояние да плаща това. Нито една страна няма право да хвърля в огъня страните, които се намират в региона. И в този процес с нашия скъп приятел Путин ще бъдем в непрестанен диалог", обяви Ердоган.