Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На заседание на Министерския съвет днес ще бъде взето решение България да закупи 20% от акциите на терминала за втечнен газ в Александруполис, колкото има и държавната енергийна гръцка компания. Това каза премиерът Бойко Борисов във встъпителните си слова по време на първата сесия на Стратегическия диалог България - САЩ.

"Много от вас са се питали те защо не ни спират строежа на "Балкански поток", както ние го наричаме, защото първо – той не е продължение на "Турски поток". Нашите съседи са Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния – така ни е отредил Господ. България изгражда своя собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори", каза Борисов.

И допълни, че тя е "реверсивна, за да може да транспортира газ от всички посоки".

"Когато нямаш тръби и компресори, ти не можеш да си хъб. От президента Тръмп до държавния секретар и посланика всички знаят какво правим ние. Нищо не правим на тъмно, скрито и недоговорено. С 1 милиард е по-евтин проектът, който се изпълнява в момента, и той дава възможност за транзитиране, транспортиране, а и самата България да използва най-евтин газ", каза Борисов.

И заяви, че след срещата му с президента Доналд Тръмп България продължава да се придържа изцяло към икономическите си интереси и страната ни се е върнала на газовата карта, вместо да е само ползвател на природния ресурс.

"Да, ние бяхме лоялни, когато беше войната в Украйна, бяхме лоялни на ЕС и НАТО, но това не означава, че България трябва да излезе от стратегическото си място на газоразпределител", заяви Борисов.

Борисов изтъкна, че за пръв път въпросът за падането на визите за българите в САЩ е бил поставен от президента Доналд Тръмп. Според него се очаква до година-година и половина да се приключи тази тема.

"Имаме нулева миграция и това го постигаме не само с нашите ефективни действия. Това е на базата и на двустранните ни отношения с Турция. Турската страна пази границата с България така, както и ние я пазим и аз не мога да не отговоря със същия жест на любезност на турския колега и това американските колеги го знаят", каза Борисов.

Той каза, че е благодарен на Тръмп, че при последната им среща в Белия дом го е изслушал за АЕЦ "Белене", не е чел "листчета". Борисов изтъкна, че зелената сделка, която бе приета от ЕС, означава, че "в близките 10 години относно въглищата да има изключително тежки екологични такси". Затова било важно България да развие отново своята ядрена енергетика.

"Ние сме имали 6 реактора за България, сега имаме два, които ще работят още 10 години. Още веднага след празниците Тръмп изпрати голяма делегация от свои експерти да се запознаят и в момента Министерството на енергетиката провежда конкурсите, за да може така, както газопроводите, да бъдат извършени по възможно най-добрия прозрачен публичен начин, който една правова държава изисква", каза Борисов.

Той коментира и проблемите в Близкия изток, като заяви, че само мирът може да реши проблемите там.

"Иран, Ирак и Сирия са в непосредствена близост до България, като се има предвид, че Русия и Турция са под санкции – това е един много сложен регион. Ако се върнем и към събитията в Украйна, войната с Косово – аз се радвам, че след тази година и половина работа САЩ разбраха, че с нас и други държави в региона можем да направим хората в този регион да живеят по-добре и да можем да гарантираме всички тези права, свободи и сигурност, което сме си поставили за цели", каза Борисов.

Според него по време на сесиите България и САЩ най-лесно ще договорят стратегическите си отношения в областта на сигурността и отбраната.

"Във военното сътрудничество са ни най-ясни и безпроблемни отношенията. Закупихме, както обещахме на нашите военнослужещи, най-добрия самолет в региона. Двустранното сътрудничество във военната област е това, което Каракачанов ще обсъжда на една от сесиите и днес ще договаря. И то не само за закупуването на самолетите, която е сделка, която показва истински натовски отбранителни способности. Провеждат се много учения в България, хиляди американски военнослужещи идват да се подготвят в прекрасни условия в базата в Ново село. По тази тема най-бързо можем да продължим напред", убеден е Борисов.

Той маркира и въпроса за американските визи за български граждани.

"Две са важните неща, които ние сме поискали, защото с 36 % се е вдигнал стокооборотът между България и САЩ, 1 милиард 300 милиона щатски долара е в момента. За първи път въпроса за отпадането на визите беше поставен от президента на САЩ Доналд Тръмп. В момента сме под 10% в отказа на визи. Февруари месец пристига помощник държавен секретар по визовия проблем, за да работим и да се надяваме, че в рамките на година, година и нещо ще приключим и тази тема", каза той.

Борисов не пропусна да отбележи и че България няма проблем с миграцията.

„Имаме нулева миграция и това го постигаме не само с нашите ефективни действия. Това е на база и на двустранните ни отношения с Турция. Турската страна пази границата с България така,както и ние я пазим и аз не мога да не отговоря със същия жест на любезност на турския колега и това американските, колеги го знаят“, обясни министър-председателят.

Начело на американската делегация се очакваше да бъде заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл. Той обаче бил задържан от държавния секретар във Вашингтон заради напрежението в Иран и ударите по двете бази с американски военни в Ирак, обясни посланик Херо Мустафа.

 

Съвместното обобщение на заключенията от Стратегическия диалог между Република България и Съединените американски щати може да видите ТУК.

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

????????????????

1998 год. Син поток.. - 36 млрд. кубика на година.. 300-400 млн. долара... 2008 год. Южен поток.. - 64 млрд. кубика на година.. 4 тръби... 2019-та. Балкански поток - 15,75 млрд. кубика на година.. 1 тръба.. Ама с 1 милиард по-евтино.. И на търговете за свободните 20% от капацитета на тръбата не се явява НИКОЙ.. Два подред търга - НИКОЙ.. И приказки, приказки... Губим транзит на 14 млрд. куб на година досега.. Ще пускаме 11 млрд. кубика към Сърбия.. Километрите - почти еднакви.. Ама ще взимаме ТРИ пъти повече транзитни такси.. И ще изплатим тази една тръба при 4% лихва при запълване от 100% за 15 години.. НО!! При 50% запълване - за 30 год. При 80% за 25 години.. А ДОТОГАВА ТРЪБАТА Е САУДИТСКА!!!!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

И да припомним - В Сърбия

капацитета на Балканската тръба е 100% за Газпром..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.