Според американският в. "Уолстрийт Джърнъл" развитието и растежът на Huawei са благодарени на солидна финансова подкрепа от комунистическата власт в Китай. Huawei отрекоха това дн, съощи BusinessInsider.

Според изданието, китайският техногигант е получил 46 млрд. долара в заеми, 25 млрд. долара под формата на данъчни облекчения, 2 млрд. долара чрез продажба на евтина земя, и 1,6 млрд. долара грантове.

Или общо 74,6 милиарда долара.

От компанията считат, че вестникът "за пореден път" публикува "неистини" за компанията. Но не казват коя точно част е невярна.

"Този път налудничави обвинения за финансите на Huawei игнорират нашите 30 години инвестиции в изследване и разработка, които движат иновациите и технологичната индустрия като цяло."

Huawei не отричат, че са получавали пари от китайската държава, но твърдят, че към тях няма специално отношение.

Като една от най-големите и известни китайски компании в света, Huawei изпитва сериозни проблеми в последните години, особено след началото на търговската война между Китай и САЩ и притесненията относно сигурността на 5G мрежите, чиито най-голям производител са именно китайската компания.

Това не попречи на Huawei да отбеляза небивал успех в повечето сфери на производство - техните смартфони са вторите най-продавани в света, а повечето държави в ЕС например ще ползват техните услуги за 5G.