Американските санкции срещу китайския производител Huawei все пак могат да повлияят на въвеждането на 5G в Европа.

САЩ твърдо решиха да сложат техногиганта в черен списък, особено по отношение на хардуер за мрежи от пето поколение, с тезата, че компанията може да остави "задни вратички", които да бъдат ползвани от Китай за шпионаж.

Държавите от Европейският съюз обаче са доста по-толерантни към Huawei и повечето от операторите на Стария континент вече са започнали тестове или сключват договори с китайците за оборудване. Съвсем наскоро миниатюрната Малта стана първата държава с пълно 5G покрити - с хардуер от китайците.

В много държави обаче се изказват притеснения от политици и регулатори и се чуват призиви за повече внимание и контрол.

Във Великобритания, например, първоначалният план бе да се избере именно Huawei и правителството остана на същото мнение след американските санкции. Сега обаче финалното решение кой да осигури хардуера се отлага за пореден път, като министърът на дигиталните въпроси, медиите и културата Джереми Райт обяви, че първо ще се направи нов преглед на веригата за доставки на мрежово оборудване, с акцент върху сигурността.

А регулаторите ще има увеличени правомощия за налагане на нови изисквания за сигурност, което обезателно ще забави имплементацията на мрежи от пето поколение. 

"Правителството все още не е в позиция да реши какво участие трябва да има Huawei в осигуряването на 5G мрежа в Обединеното кралство", заяви Райт пред британския парламент вчера.

Подобна е ситуацията и в други държави. В Холандия в момента се преглеждат и подобряват мерките за сигурност, въпреки че намерението е да се работи с Huawei. Германия също предпочита китайската компания, но сега работи върху въвеждането на нови, по-строги регулации. Италианците обещаха, че няма да дискриминират Huawei, но правителството не е единодушно и казусът все още се обсъжда.

Словакия и Унгария смятат, че Huawei не е заплаха. Испания вече тества 5G в няколко града с оборудване от китайците. 

България няма реална позиция - досега всички оператори, които започват активни тестове на 5G тази година, ползват оборудване на Huawei, но правителството и министърът на транспорта и комуникациите Росен Желязков активно избягва да даде твърда позиция по темата.

По всичко личи, че мнозинството държави ще предпочетат да ползват оборудване на китайците, защото е най-евтино и чисто технологично добро, но повечето ще имат резерви, които ще забавят въвеждането на мрежи от пето поколение.