Китайската компания Huawei очаква да продаде 230 млн. смартфона до края на годината, съобщи изпълнителният директор на Huawei Consumer Business Group Ричард Ю, съобщи Engadget.

Това става на фона на американските санкции срещу компанията и търговската война между Китай и САЩ, която се предполагаше, че ще удари сериозно Huawei.

Компанията загуби възможността да ползва услугите и приложенията на Google в своите устройства, но и това не спря успехът им на пазара.

"Можем да продадем 230 милиона смартфона до края на 2019 година. Реалният брой ще зависи от спринта в последния месец. Apple вече е зад нас", заявява Ричард Ю.

Първи все още са от Samsung, които нямат затрудненията на Huawei, но въпреки това ги надминават по продажби едва с няколко милиона бройки. Наскоро компанията си призна, че един от ръководителите ѝ е преувеличил, когато е казал, че са продадени над милион от сгъваемия им модел Galaxy Fold.

Apple, която е трета по продажби, по всяка вероятност ще има под 200 млн. продадени устройства тази година, а през 2020 г. според анализаторите ще продаде само с няколко милиона повече.

За сравнение, през 2018 г. Huawei достави 206 млн. смартфона по света, т.е. увеличението е с почти 25% през тази година.

Веднага след Apple шампиони по продажби са три други китайски компании - Xiaomi, Oppo и Vivo.