Водната криза в Перник премина на ново ниво. След като от месец насам градът е на воден режим, сега става ясно, че и тази вода, която все пак стига до гражданите, може да се окаже опасна. След проверка на местното РЗИ за качеството на водата в два квартала се появи съмнение за наличие на бактерията ешерихия коли, предава бТВ.

От болницата в града потвърдиха пред телевизията, че трима души са приети със съмнения за заразата. 

Резултатите ще бъдат потвърдени през другата седмица, но от РЗИ предупредиха, че към момента водата не е годна за пиене. 

Болните живеят в един и същи блок от квартал "Проучване", където е открита заразата на водата. Водоподаването към два от блоковете е спряна. Осигурени са водоноски и минерална вода за живущите. Започнала е подмяна на проблемния участък от водопроводната мрежа, обясниха от ВиК пред бТВ.

Предстои подмяната на водопроводата, след това неговото обеззаразяване и последващо пускане в експлоатация. 

Хора от квартала свидетелстват, че мътна вода тече от чешмите им поне от седмица. И други имали стомашни проблеми, но не са потърсили лекарска помощ и се лекуват сами.

Междувременно премиерът Бойко Борисов пусна видео на живо в своя Facebook профил, от което става ясно, че той е на място в Перник, за да следи обследването за загубите на вода в общината. Заедно с него на терен са и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министъра на икономиката Емил Караниколов.