"Депутатите не са  светци. Това са хора и който е сбъркал, ще си понесе наказанието. Депутатът не трябва да бъде непременно светъл пример. Депутатът трябва да изразя мнение, не само своето, но и на своите избиратели. Той затова е тук и за да защитава България."

Тази мисъл сподели пред Нова тв евродепутатът Андрей Слабаков за случая с колегата му Ангел Джамбазки, който при проверка се оказа, че кара кола, след като е пил.

Евродепутатът освен това обясни, че бил много учуден, когато "каза Бойко Борисов колко е разочарован от Ангел и от НСО". Според Слабаков "единия са го хванали да кара пил, но не е извършил нарушение, а другите са помели две деца" (евродепутатът има предвид инцидентът, при който кола на НСО блъсна 14-годишно момче, което беше настанено в реанимация и претърпя тежки операции - бел. ред.).

"Тези неща са несравними, на всичкото отгоре са били и трезви", добави той.

"В колите на НСО трябва да има камери", смята Слабаков.

И добави: "Аз съм виждал ужасни неща да вършат". Като разказа за случай, при който кола на НСО изтласкала от пътя автомобил, управляван от жена с две деца.

"И в Брюксел съм виждал такива ситуации. Не знам защо толкова се пазят тези хора", продължи с наблюденията си режисьорът евродепутат.

Слабаков се стремял по време на кариерното си развитие в европарламента "да се пазя да не се променя и да говоря това, което мисля".

Според него било глупаво да има две седалища на европарламента в Брюксел и в Страсбург, което струвало много скъпо.

"Не може всеки месец от Брюксел в Страсбург тирове с документи да тръгват, какво количество коли тръгва, губят се дни в опаковане, разопаковане, ужасно е", каза той.

Слабаков сподели мнения и по "Брекзит":

"Не вярвам, че ще има други (след Великобритания - бел. ред), стига Франция да не се държи нагло, решила е да се прави на империя", каза той.

Нагло, според него, било и "да се превежда" "Под игото".

"Очаквам да почнат да превеждат и Ботев, и накрая и Балканът ще е пее престъпна песен. Наглост е това", даде своята оценка Слабаков.

Стана ясно още и че той държи, че няма македонски език, защото "все едно да призная трънския за език".

"С нас се държат малко като с ученици"

За нравите в Европарламента той се оплака:

"С нас се държат малко като ученици, непрекъснато се подписваш, тотален контрол".

И още наблюдения:

"Много малко са конкретните предложения. Едни хора говорят, говорят и нищо не казват. Затова се пишат изказванията, иначе преводачите не успяват да преведат. Светят като дискотека.

Аз обаче знам какво искам да кажа".

На въпрос за евродепутатската заплата, Слабоков обясни, че сумите, които се въртели в пространството, не били верни. Той вземал около 6000 евро, другите пари били част от бюджета на евродепутат, които се резпределяли за заплати на сътрудниците.

„Малко над 6000 е за депутат. Другите пари са за сътрудници. Защото то има един бюджет, но това са заплатите на хора, които работят в България и Брюксел. Така че в крайна сметка тия пари ги харчим тука”, обясни Слабаков и допълни, че вече е открил и местата за пушене в сградата на ЕП.

Слабаков обясни, че изпълнява обещанието си да пита.

„Питам непрекъснато. За „Струма” беше в петициите. Но нямам много възможности да питам. Защото някой трябва да ми даде възможност”, обясни той.

Евродепутатът от ВМРО сподели още, че не се интересува от това какво ядат евродепутатите. „Никога не съм се интересувал и мисля, че няма да се интересувам какво яде Ска Келер, например. Иначе е много готино. Сега няма много хора. След два часа тука ще е ад. Но е „Шареното”, защото има детски рисунчици, такива работи и най-вече шарен мокет.".