Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Обмисля се в колите на Националната служба за охрана (НСО) да се монтират камери за видеонаблюдение. Това каза пред бТВ говорителят на службата Веселин Нинов. По думите му идеята не е нова, но е на дневен ред. Преди да се вземе финално решение обаче, трябва да бъдат преценени редица фактори.

Поводът е поредният инцидент с кола на държавните охранители, при който в София пострада 14-годишно момче. То е настанено в "Пирогов" и състоянието му е стабилизирано, но не са преминали всички опасности, съобщиха от болничното заведение. В понеделник предстои и лицево-челюстна операция.

Говорителят на НСО не е съгласи с критиките на премиера Бойко Борисов, че службата не дава достатъчно данни за инцидентите с нейно участие и това е проблем.

"Към всеки един момент, когато сме могли, сме предоставяли информация, която сме могли да дадем, навреме", допълни Веселин Нинов. 

Бившият началник на НСО Румен Миланов коментира пред бТВ, че е добре резултатите от всички следствия за инциденти с участието на автомобили и водачи на службата, да се разпространяват публично.

Попитан дали НСО е "луксозна транспортна фирма", какви мнения не липсват, Нинов подчерта, че такова определение не приляга на НСО. "Очевидно назрява дебат, при който ще има визия за промяна в Закона за НСО. Нормално е, през определен период, всеки нормативен акт да търпи ревизия. Това е тема на законотвореца. Можем да изразим надежда, че ще бъдем въвлечени в дискусията", добави Нинов по повод идеите за свиване на кръга от лица, които се пазят или возят от НСО. 

С охрана и транспорт по закон са президентът и министър-председателят, услугите на НСО ползва председателят на Народното събрание, главният прокурор и др.. Шофьор и кола на НСО има и за кмета на София, и за председателя на Конституционния съд. НСО пази и хора, за които има заплахи - в момента такива са например почетният председател на ДПС Ахмед Доган, както и депутатът от движението Делян Пеевски. До неотдавна с право на автомобил беше и омбудсманът, но това право бе отнето с промени в закона, докато постът заемаше Мая Манолова. 

Причините да последния инцидент все още са обект на разследване. Към момента е ясно, че в автомобила не е имало ВИП пътник, шофьорът е младши сержант от службата, който работи там от няколко години, но не е издържал всички изпити. 

Коментари

УБО

Деца, навремето тази служба се наричаше УБО. Обслужваше предимно Политбюро. Сега обслужва предимно Доган и Пеевски. Тогава това обслужване беше законно (чл. I от Конституцията). Сега???
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Защо политизирате случая?

Защо политизирате случая? Какво значение има към коя служба е шофьрът? Според мен вината е на децата - в тъмното тичат и пресичат не непозволено място! Ясно е, че хпрмоните им бушуват и адреналинът им е на макс, но трябва непрекъснато да им се натяква да внимават на пътя!
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"НСО пази и хора, за които

"НСО пази и хора, за които има заплахи - в момента такива са например почетният председател на ДПС Ахмед Доган, както и депутатът от движението Делян Пеевски." Да взема да заплаша брат ми. Или по-добре жена ми.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.