Камарата на общините одобри днес с 358 на 234 гласа законопроекта за Брекзит на консервативния министър-председател Борис Джонсън.

Законът, който подлежи на още обсъждания и гласувания, забранява преходният период за Брекзит да бъде удължаван след сегашния си краен срок 31 декември 2020 г.

През този период Обединеното кралство трябва да спазва европейското законодателство и ще договаря бъдещите си отношения с ЕС, централно място в които заема търговско споразумение.

Джонсън каза, че гласуването придвижва Обединеното кралство "една стъпка по-близо до завършване на Брекзит".

Шестима от опозиционните лейбъристи гласуваха за закона въпреки призива на лидера си Джереми Корбин да бъдат против.

Очакваше се законът да мине лесно, след като лейбъристите спечелиха мнозинство с разлика от 80 мандата в Камарата на предсрочните избори на 12 декември, коментира Би Би Си.

Депутатите насрочиха следващите дебати по закона на 7, 8 и 9 януари. Правителството очаква той да бъде окончателно приет навреме, за да може страната на напусне ЕС на 31 януари догодина.

Одобреният на първо четене закон увеличава броя на британските съдилища, които могат да преразглеждат решения на Съда на ЕС, които сега са инкорпорирани в британското право.

Той задължава министрите да докладват веднъж в годината пред парламента относно спорове с ЕС, свързани със споразумението за оттегляне и отменя законодателството, което оттук нататък "не служи за никаква цел".