Валерий Тодоров е единственият от кандидатите за генерален директор на Българското национално радио, който отпада от надпреварата.

Това беше съобщено днес след заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Ивелина Димитрова, член на медийния регулатор, на която беше възложена проверката на документите на кандидатите обясни, че Тодоров не отговаря на условията.

"От работата на техническата комисия е установено, че към 5 декември 2019 г. кандидатът е бил вписан като управител и съдружник в търговско дружество. Лицето е заличено в тези му качества едва на 6 декември 2019 г.", заяви Димитрова, цитирана от БНР. 

Парадоксалното е, че Тодоров е бивш генерален директор на радиото.

По подобен начин отпадна от конкурса за генерален директор на Българската национална телевизия и Кръстю Вапцаров, по-известен от малкия екран като Къци Вапцаров. По време на надпреварата той все още беше влисан като едноличен собственик и управител на няколко дружества, сред които и управител на частна детска градина.

Тогава от СЕМ признаха, че този текст от закона не е справедлив - да принуждаваш кандидати за пост, който е възможно да не заемат, предварително да се откажат от бизнеса си. Дори новоизбраните депутати имат срок, в който да се оттеглят от собствеността си. Но от законодателя, а не от регулатора зависи изменението в закона.

Изборът на генерален директор на БНР ще бъде на 22 януари.

До този момент в надпреварата продължават общо шестима кандидати - Антон Митов, Александър Велев, Митко Димитров, Андон Балтаков, Жени Гаджалова, Даниела Манолова.

В същото време работни групи в парламента и Министерски съвет обсъждат промени в Закона за радиото и телевизията. В тях се разглежда идеята за удължаване на мандатите на генералнияте директори на БНТ и БНР, финансирането и рекламното време в обществените медии. В групите участват представители на обществени и частни телевизии и радиа, медийни експерти и депутати.