В една от най-кризисните години за Българското национално радио, безпрецедентното спиране на програма „Хоризонт“, прокурорска проверка за натиск и цензура, общо седем души са подали документи в предстоящия конкурс за генерален директор на обществената медия. 

Слуховете, че уволненият от СЕМ бивш ръководител на радиото – Светослав Костов ще се кандидатира отново за поста, се оказаха твърде преувеличени. 

Документи са подали: Антон Митов, който оглави радиото временно след отстраняването на Костов; Александър Велев и Валери Тодоров, които и преди това са заемали този пост; Митко Димитров - бивш директор на радио "София", който подава документи за участие в конкурса от близо 10 години, но все не успя да го спечели; Жени Гаджалова - бивш главен счетоводител на БНР, Даниела Манолова - отговорен редактор в програма "Христо Ботев"; и Андон Балтаков.

Повечето кандидати са добре познати, а голяма част от биографията им е свързана с БНР. Александър Велев и Валерий Тодоров са били  вече генерални директори на радиото. Велев - от 1998 до 2001 и от 2016 до 2019 г. Той изненадващо не успя да продължи втория си мандат в началото на тази година и загуби от Светослав Костов. Валерий Тодоров пък в бивш кореспондент на БНР в Москва, той ръководи медията в годините 2007 – 2010 и 2010 – 2013. 

Настоящият изпълняващ длъжността ген. директор - Антон Митов, до скоро беше ръководител на "Архивен фонд" на БНР, а в медията работи от 1977 г.

Митко Димитров се явява на конкурса за четвърти път. Освен бивш ръководител на радио "София", той е работил и във "Военния телевизионен канал", бил е и директор на пресцентъра на военното министерство.  

Една от двете дами в надпреварата - Даниела Манолова, подаде документи и последната процедура за избор на генерален директор. Тя е драматург в радиотеатъра на радиото.  Близо 17 години ръководи работата на радиотеатъра като отговорен редактор и участва в Дирекционния съвет на програма “Христо Ботев”. Жени Гаджалова пък е бивш главен счетоводител на медиата. Тя също има опит в конкурсите за генерален директор - през 2016 г. представи своята визия за развитие на радиото пред СЕМ, но тогава загуби от Александър Велев. 

 Професионалната биография на Андон Балтаков е свързана най-вече с опит зад граница. В последните двайсет години той живее и работи предимно извън България, където прави успешна кариера в някои от най-големите западни медии .

Той е с магистърска степен по бизнес администрация от университета "Йейл" и висше икономическо образование от УНСС в София. През 90-те години е преминал през „школата“ на БНР като журналист, специализирал е в BBC. Работил е  7 години в агенция Associated Press в Ню Йорк, където е заемал ръководни позиции в отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране, бил е и ръководител на бизнес операциите на CNN Digital. В момента Андон Балтаков има консултантска компания в САЩ в областта на медиите. 

Кандидатите за генерален директор на БНР ще представят концепциите си за развитието на общественото радио пред Съвета за електронни медии (СЕМ) на 20 и 21 януари следващата година. А името на новия директор ще бъде обявено на 22 януари.