Нарушаване на Конституцията, заиграване с властта, заиграване със синдикализма, груби и безпрецедентни нарушения, липса на отговори на важни въпроси, лош мениджмънт.

Така петчленният състав на Съвета за електронни медии (СЕМ) определи тримесечното управление на генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов, за чието предсрочно освобождаване днес единодушно гласува. С това обаче сагата "Костов и БНР" вероятно няма да приключи, тъй като той се кани да обжалва отстраняването си от поста в съда - се разбра от думите на един от членовете на медийния регулатор Бетина Жотева.

На едно от предходните си заседания по казуса членовете на СЕМ решиха да наложат две глоби на БНР. И двете са максималните заради спирането на "Хоризонт" на 13 септември за близо 5 часа. Едната - от 7000 лв., бе за нарушаване на лицензията на програмата, тъй като тя е дадена за 24-часово излъчване. А втората - 20 000 лв., бе за нарушаване на правото на информация на гражданите. Това са и мотивите, с които регулаторът гласува освобождаването на Костов днес.

Както Клуб Z писа, вече бившият генерален директор е оспорил в писмен вид от 8 страници решението на СЕМ да стартира процедурата по отстраняването му (което се случи на 9 октомври). В тях той твърди, че нарушение със спирането на "Хоризонт" не е имало, защото... а) не е било спряно онлайн излъчването и б) защото радиото има още една национална програма - "Христо Ботев". 

"Намира, че правото на информация се реализира не само и единствено от програма "Хоризонт", но и от "Христо Ботев". Категорично отрича да е знаел, че ще бъде преустановена програмата", е написал Костов до СЕМ.

Поотделно членовете на регулаторния орган представиха своите мотиви да гласуват "за" предсрочното освобождаване на генералния директор на радиото.

Първа говори Ивелина Димитрова, която определи като "изключително грубо и безпрецедентно нарушение" спирането на най-слушаната програма на радиото. 

"Това конституционно право на информираност не може да бъде нарушено дори по време на война. Това, което дори военно положение не може да направи, се случи при управлението на г-н Светослав Костов", посочи Димитрова.

И допълни: "Бяха изложени на риск животът и здравето на българските граждани, защото БНР е обект от национална сигурност".

По думите й "неубедителните и взаимно противоречащи си версии на Костов", който бе изслушан в СЕМ малко след скандала с освобождаването на журналистката Силвия Великова и последвалото спиране на "Хоризонт", "уронват неговата компетентност".

Бетина Жотева пък посочи, че за нея е било необходимо да чуе прокуратурата преди да вземе днешното си решение. Обвинението разследва както спирането на "Хоризонт", така и сигнала за упражняван натиск върху журналисти от ръководството на радиото и върху самия Костов (случая "Великова") от политически лица, като миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че по въпроса с цензурата предстои досъдебно производство. 

"Думите на главния прокурор за мен бяха достатъчни, чух за първи път някои факти. Беше много тягостно изслушване и подозирам ще е още по-тягостно ако/когато се образува досъдебното производство", посочи Жотева.

И допълни, че за съжаление това освобождаване ще трябва да мине през съда, визирайки явно заявеното намерение на Костов да обжалва отстраняването си.

"Смятам, че СЕМ даде време и за съжаление той не се възползва от него, за да преодолее тази криза", посочи и новият член на регулатора Галина Георгиева.

"Възникнаха сериозни основания за опасения за накърняване на основни конституционни ценности под ръководството на г-н Костов. Кризи винаги може да има, но важното качество на мениджъра е да може да ги овладее - с колегиалност, равновесие, честност, професионализъм, медиация. Вместо това станахме свидетели на заиграване с властта, на заиграване със синдикализма, който е призван да защитава правата на работника", обясни своите мотиви и Розита Еленова.

Накрая говори председателят на СЕМ София Владимирова. Тя обясни първо мотива си да гласува "за" Костов преди три месеца – защото тогава е дал заявка, че като човек, вътрешен за радиото, той ще срещне подкрепата на колегите си в него.

"Три месеца по-късно поемам отговорност да кажа на всички вас, че този човек не се справи с поемането на отговорност", заяви Владимирова.

И допълни, че СЕМ все още няма отговори на важните въпроси като: какво се случи на 13 септември и какви действия е предприел Костов, за да овладее ситуацията, за която той твърди, че не е знаел, въпреки че са четени съобщения от предходния ден за спирането на програмата.

Владимирова обаче засегна един спорен въпрос. Дали мотивите, с които СЕМ отстранява Костов са достатъчни. 

Според Закона за радиото и телевизията, едно от условията за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор е "ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори". Юристи обаче все още спорят и дали се съдържа "системност" в мотивите, които СЕМ прилага поради факта, че става въпрос за едно нарушение - спирането на "Хоризонт", от което са произтекли две последствия - тези, за които регулаторът наложи двете глоби. Така че въпросът с обжалването на освобождаването виси с пълна сила.

"Аз не мога да си позволя да чакам системност на тези нарушения. Каква е гаранцията, че утре това няма да се повтори - и тогава ще имате основание да ме питате защо не си вършите работа. Нарушаването на правото на информация е достатъчно системно", посочи Владимирова.

И подложи на гласуване предсрочното освобождаване на Костов. Всички единодушно вдигнаха ръка. След което единодушно подкрепиха и дългогодишния кадър на програма „Христо Ботев“,в момента директор на архива на радиото Антон Митов да поеме поста като изпълняващ длъжността до избора на нов тутуляр. Такъв трябва да бъде избран след конкурс до три месеца.

Цялата процедура по освобождаването на Костов отне точно 19 минути.

Предисторията

До тази ситуация се стигна, след като в средата на 12 септември изненадващо журналистката и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът й "правосъдие" - отнет. По думите на самата Великова това е било направено под натиск, заради критичния й поглед към работата на прокуратурата, в т.ч. на единствения номиниран за главен прокурор – Иван Гешев. Самият Костов й признал за поредица от телефонни обаждания до него, в които неназовани до момента лица са искали свалянето на Великова, разказва тя. По-късно той отрече и се закани да съди "клеветниците", които се "упражнявали" върху името му.

След разразилия в рамките на същия ден скандал Великова бе възстановена на поста си, но под натиска на премиера Бойко Борисов. Късно вечерта обаче на сайта на радиото се появи съобщение за планирана "профилактика" на програма "Хоризонт", която ще спре сигнала на следващия ден за пет часа – случайно или не, точно в часовия пояс, в който Великова води предаване.

Последва проверка на ДАНС и прокуратурата, която установи, че не е имало профилактика, нито нужда да се прави такава. Под отговорност може да бъде подведен директорът на дирекция "Техника" Пламен Костов, който твърди се, е взел решението за спирането на програмата като е подвел Светослав Костов, бе съобщено тогава. Сега вече прокуратурата е взела предвид и показанията на техническия директор - че генералният му е наредил да спре сигнала.

Редица журналисти от радиото пък излязоха с имената си, за да разкажат при изслушване от СЕМ за оказван върху ръководството натиск, на който са ставали свидетели. Така се стигна до решението на СЕМ да поиска оставката на Костов, като преди това сезира държавното обвинение за цензура в БНР. 

Всичко това бе съпроводено с три протеста под прозорците на радиото - два на журналисти - с искания за защита на свободата на словото, и един на служители на всякакво ниво в радиото - с искане да се дадат 100 дни. Които вече почти изтекоха.