Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Убедена съм, че старият модел на растеж, основан върху изкопаемите горива, е отживелица и е несъвместим с нашата планета.“

Това заяви председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя даде кратко изявление за Европейския зелен пакт, след което говори пред Европарламента, където заппочнаха дебатите по въпроса. А утре и вдругиден Пактът ще бъде главна тема на последния за годината Европейски съвет.

Зеленият пакт бе одобрен днес от Колегиума на комисарите. Целта е Европа да стане първият неутрален по отношения на климата континент и срокът за нейното изпълнение е 2050 г.

„Зеленият пакт или ще работи за всички хора, или изобщо няма да работи“, изтъкна Фон дер Лайен.

Целта на ЕС е да „помири“ икономиката с нашата планета, с начина, по който произвеждаме и по който работим за хората. Пактът хем преследва намаляване на вредните емисии, хем създаване на работни места.

„Зеленият пакт е нашата нова стратегия. Тя възвръща повече, отколкото взема“, каза председателката на ЕК по повод планираните инвестиции, целящи да създадат „приятелски“ към климата индустрии, зелени технологии и зелено финансиране.

ЕС обаче трябва да гарантира, че никой няма да остане извън борда в резултат на планирания преход. За тази цел е създаден механизъм за справедлив преход, който да мобилизира 100 милиарда евро за най-уязвимите региони и сектори.

„Нямаме все още всички отговори. Днес започваме нашето пътешествие. Но това е европейският момент, в който човек стъпва на Луната“, обобщи Урсула фон дер Лайен.

Тя завърши с думите, че дължим Зеления пакт и на нашите деца, защото не притежаваме тази планета, а само за известно време носим определена отговорност. 

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

И сега кво шъ прайм с

И сега кво шъ прайм с газопроводите по които тече изкопаемо гориво ?
 's picture

Rhapsody of fire

Браво. Само така.

Браво. Само така.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.